fbpx

Masterwork

  • Dans & performance
  • În cadrul Aerowaves Twenty21
  • 16+

40 min.

©Cuhorka Emese

Info

În această piesă colaborativă, duo-ul format din coregrafii și performerii Adél Juhász și Csaba Molnár explorează obiectivarea corpului în timpul procesului, devenind un simplu instrument de ilustrare. Fiecare corp este o capodoperă în sine, creată de sine și de mediu. În același timp, corpul este și o suprafață pentru demonstrații conștiente și inconștiente.

Inspirată de gândirea școlii Bauhaus și a Baletului Triadic, ”Masterwork” explorează modalități prin care corpul încearcă să se scuture de inscripțiile culturale și simbolurile care au fost proiectate asupra sa în decursul timpului. Folosind obiecte drept costume care împiedică sau limitează mișcarea și care îi dau o tentă mecanică, corpului i se cere să-și reafirme autonomia. Dar cum poate folosi aceste forme pentru a crea noi sensuri?

Corpul este văzut ca o capodoperă care conține amintirea practicii și este în același timp terenul pentru amintiri. Modificarea corpului deschide posibilitatea schimbării mediului, deci convoacă libertatea de a redefini.

Emese Cuhorka


Dansatoare, profesoară și coregrafă, Emese Cuhhorka a absolvit Academia de Dans Contemporan din Budapesta în 2011. Lucrează cu Adrienn Hód din 2007 și este membră a Hodworks din 2009.


În lucrările sale, adresează experimentarea, interesată de situații care eliberează formele de fixitatea lor: diverse acțiuni de stradă, interacțiuni și spectacole, colaborări în teatru (TÁP Színház, Dollár Papa Gyermekei), ateliere de dans contemporan și de improvizație pentru amatori și profesioniști, cercetează mișcarea cu László Fülöp și recontextualizează artistic subculturi cu Csaba Molnár.


Până acum a participat ca creatoare și interpretă la 6 spectacole care au câștigat Premiul Lábán Rudolf (Hodworks: Basse danse (2011), Dawn (2013), Timothy și lucrurile: Există un elefant în fiecare cameră … (2014), Hodworks: Grace (2016), Hodworks: Solos (2017) și Emese Cuhorka-Csaba Molnár: Masterwork (2019).
Producția „Sea Lavender” în colaborare cu compania The Symptoms a câștigat Premiul Special al Premiilor Criticii Teatrului Maghiar 2016. Documentarul bazat pe repetițiile acestei piese, numit Euforia Ființei a câștigat premiul principal al festivalului de film de la Locarno premiul drepturilor festivalului de film de la Sarajevo.


Trei piese la care a colaborat cu Hodworks au fost, de asemenea, selectate de Aerowaves ca cele mai remarcabile spectacole de dans din Europa:  „Basse danse”,  „Dawn”,  „Condițiile de a fi muritoare”. Spectacolele ei  „Timothy and the things” și  „|Your mother at my door”, au fost, de asemenea, selectate ca unele ditnre cele mai importante 20 de producții ale Aerowaves în 2016.

Csaba Molnár


Dansator și coregraf, născut în 1986, Csaba Molnár și-a început pregătirea profesională la Academia de Dans Contemporan din Budapesta, după care a finalizat un program de doi ani la P.A.R.T.S din Bruxelles. Curând după aceea, s-a alăturat companiei italiene de dans Compagnia Virgilio Sieni, iar în 2010 a devenit membru al companiei maghiare Hodworks.


A început să lucreze ca co-creator în colectivul Bloom! (City, Tame Game, The End is Near), iar mai târziu a urmărit o colaborare creativă similară în formația Dányi-Molnár-Vadas (Skin Me). În calitate de coregraf independent, a lucrat în asociere cu Casa de Arte Contemporane Trafó și Centrul Cultural SÍN din Budapesta sau proiectul rețelei europeane Départs. A produs două piese (KITTY2012, Deacameron). Ca artist în reședință a lucrat cu studenți ai Academiei de Dans Contemporan din Budapesta (Veselie) și au creat o piesă pentru Grupul EN-KNAP (68). A participat la „HOM” la TanzMainz și Studio Alta.


Lucrările sale coreografice:  „KITTY2012”,  „Decameron”,  „The bou”. În proiectul Sildenafilfairy (click aici), în colaborare cu Marcio Kerber Canabarro, a creat preformance-urile „Tropical escape”, „EYE Candy”, „Winter Journey”.
Este co-creator a patru piese care au primit premiul anual Rudolf Lábán pentru cel mai bun spectacol de dans contemporan al sezonului: :Bloom!: City (2011), Hodworks: Basse Danse (2012), Dányi-Molnár-Vadas: Skin Me (2014), Hodworks: Dawn (2014). Piesele City, KITTY2012, Skin Me, Dawn și The Conditions of Being a Mortal au fost selectate în programul pentru tineri coregrafi al Aerowaves În lucrarea sa, Csaba reconciliază extremele radicale. Principalul său interes este de a explora modul în care diferite modalități de exprimare, atunci când sunt juxtapuse, pot transforma cele mai private fenomene ale vieții umane într-o experiență teatrală universală și eliberatoare.

Concept și coregrafie: Emese Cuhorka, Csaba Molnár
Sunet: Ábris Gryllus
Lighting designer: Kata Dézsi
Costume: Csenge Vass

Cu
Adél Juhász, Csaba Molnár

Cu spirjinul
Zoltán Imre Program, National Cultural Fund of Hungary, SÍN Arts and Culture Center, Workshop Foundation, Trafó – House of Contemporary Arts, Off Foundation and Collegium Hungaricum Berlin

Spectacolul ”Masterwork” este prezentat la București ca urmare a participării CNDB în cadrul rețelei europene de dans contemporan Aerowaves, din care fac parte instituții similare din Portugalia, Germania, Danemarca, Elveția, Norvegia, Belgia, Ungaria, Cehia, Italia, Austria, Cipru, Grecia, Albania, Croația, Rusia, Islanda, Irlanda, și altele. 

Mențiuni speciale

  • Spectacolul conține nuditate.
  • Spectacolul va fi urmat de o discuție împreună cu artiștii.
Sari la conținut