fbpx

Simuliert

  • Dans & performance
  • 16 +

50 min.

Info

Spectacolul SIMULIERT, o coproducție 2015 a Centrului Național al Dansului București (CNDB) și Teatrului German de Stat Timișoara (TGST), a avut premiera timişoreană pe 4 octombrie la TGST, iar pe 20 și 21 noiembrie, ora 19.30  este prezentat în premieră la Bucureşti, pe scena Centrului Naţional al Dansului.

Spectacolul propune un scenariu SF din interiorul căruia se proiectează speculații despre viitorul apropiat al dansului și al teatrului. Pentru Sergiu Matis teatrul și dansul sunt spații ale plăcerii și desfătării, golite de semnificație în prezent. Într-un viitor postapocaliptic în care există doar mașini, computere și sisteme de operare, dansul devine o etalare a unui nou tip de virtuozitate, iar performeri ai post-apocalipsei navighează prin abundenţa limbajelor.

„Savurez puțin prea mult nostalgia acestei limbi sau a vorbitului în general. Am acest corp care se simte mișto. Iar când vorbesc, totul vibrează în mine și intră în rezonanță cu propria mea voce. Fiecare cuvânt îmi gâdilă întreaga anatomie, iar asta îmi confirmă existența. Când nu vorbesc, îmi pierd orientarea și îmi simt tot corpul ca pe ceva străin. De exemplu, picioarele îmi sunt atât de îndepărtate, încât adesea am impresia că au o voință proprie.“

Corpul meu era cândva o masă abstractă, nedefinită, sub capul meu. Sau mai bine: Corpul era sub mine, iar eu stăteam acolo sus, deaspura lui. Dar eu eram de fapt dintotdeauna acest corp, cu tot ceea ce conținea el: toate bacteriile, virușii, informațiile, bateriile… Ceea ce e însă complicat nu este partea organică sau anorganică din mine, pe care de altfel o pot simți și controla acum foarte precis, ci acel lucru pe care îl numim EU… când eu zic EU, e greșit.“
Sergiu Matiș, Simuliert

Bio
Sergiu Matiș
s-a născut la Cluj-Napoca, iar din 2008 trăieşte la Berlin, unde a colaborat printre alţii cu Colette Sadler-Stammer Productions, Yossi Berg, Oded Graf, Philip Bergmann, Daniel Kok şi Jee-ae Lim. A colaborat in numeroase randuri cu Sasha Waltz & Guests. Coregrafiile sale (Human Nature, Landing, ThreeDoors. Search, Crossover Dreams, 89. Grenzenlos, Ploaie de vară, Ending-dong, Keep it real, Explicit Content) au fost prezentate pe scene internaţionale în cadrul Radialsystem/Berlin, Kinitiras Studio Atena, Explore Dance Bucharest, Centrul Național al Dansului Bucureşti, Hebbel am Ufer Berlin sau ImPulsTanz Viena.

Mila Pavićević s-a născut la Dubrovnik (Croaţia). În calitate de dramaturg de producție și scriitor a lucrat în teatre publice și ca liber-profesionistă. Principalele sale interese se concentrează pe dramaturgia dansului şi pe materialism. A colaborat cu artişti precum Irma Omerzo, Zrinka Uzbinec, SIMKA sau Goran Sergej Pristas.

Cu o discografie de peste 30 de titluri editate în ţară şi în străinătate, plus o importantă prezenţă concertistică în majoritatea ţărilor europene, compozitorul şi performerul Vlaicu Golcea îşi desfăşoară activitatea muzicală în diferite sectoare ale artelor sincretice: muzică de teatru, film documentar, lung şi scurt metraj, animaţie, instalaţii multimedia, intervenţii în spaţii publice şi performance-uri. A compus coloanele sonore la peste 70 de producţii teatrale, în anul 2009 fiindu-i acordat premiul UNITER pentru muzică de teatru. Este iniţiator al proiectelor Aievea, Spitalulamorului.ro, East Village, Bucharest AV, MIDI Overdose, Jazz eScape.

Cristina Milea s-a născut în 1986 în Tulcea şi a studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, unde a absolvit şi un masterat în 2010. Din 2008 este scenografă activă şi a colaborat până acum cu regizori reprezentativi din diverse generații, dintre care îi amintim pe Alexandru Dabija, Radu Afrim, Theo Hergheliu sau Cristian Ban.

Un spectacol de: Sergiu Matiș
Cu: Idris Clate, Georgeta Corca, Andreea Belu, Richard Hladik, Ioana Iacob, Horia Savescu
Muzica: Vlaicu Golcea
Dramaturgia: Mila Pavićević
Costumele: Cristina Milea

O coproducție 2015 CNDB – TGST

Parteneri media
RFI România, Revista Cultura, Liternet, Online Gallery, Orașulm.eu, Observatorul Cultural, Dilema Veche, Revista Arte și Meserii, Șapte Seri, Veioza Arte, Scena.ro, Revista Arta, Getlokal.ro, Metropotam.ro.

Sari la conținut