fbpx

Running gag

  • Dans & performance

60 min.

Info

Running gag examinează raportul dintre putere și gen în tărâmul umorului. Cui îi este permis să fie amuzant și cine râde la cine ? Observând modelele feminine din istoria umorului, Sööt/Zeyringer examinează comediile slapstick din anii 1910 și pun în lumină genul și umorul dintr-o perioadă în care rolul femeii trecea prin schimbări majore

Punctul de pornire al acestui lecture performativ sunt eroinele curajoase, extraordinare și inteligente ale filmului mut din perioada de început a secolului 20. Cu toate că au fost influente, faimoase și populare în timpul vieților lor, astăzi sunt, în mare parte, uitate. 

În cursul cercetării în arhive Sööt/Zeyringer au descoperit femei pionier ale filmului mut – Marie Dressler, Ossi Oswalda și Sarah Duhamel. În filmele lor făceau ravagii, se îmbrăcau în haine bărbătești și își foloseau corpurile cu mare expresivitate. Multe actrițe, regizoare, scenariste și producătoare foloseau umorul ca o metodă de capacitare și ca o metodă de a scăpa de limitările existente. 
În Running gag Sööt/Zeyringer folosesc filmări de arhivă, secvențe de film și istorii personale pentru a monta un documentar ficțional despre relația în continua schimbare dintre gen și umor, acum și atunci.


BIO
Sööt/Zeyringer este un duo artistic care colaborează din 2012 și care crează lucrări performative care se află la intersecția dintre arte vizuale, dans și teatru. Performance-urile lor live și lucrările video sunt bazate pe mișcare și limbaj, care sunt combinate în structure ritmice și poetice. În munca lor încearcă să descopere poezie, umor și absurditate în acțiunile cotidiene, limbaj și obiecte. Lucrările lor au fost prezentate la brut Vienna, Tanzquartier Vienna, Sõltumatu Tants
Lava Tallinn, Schauspiel Köln, Kunstraum Niederoesterreich și Centrul Național al Dansului București, printre altele. Au primit rezidența ImPulsTanz TURBO, Premiul pentru Arte Performative acordat de Cancelaria Federală a Austriei, Premiul Young Stoff acordat de Stockholm Fringe și de Fleetstreet Residency Hamburg. Au fost selectate pentru programul din 2019 al rețelei FREISCHWIMMEN
sootzeyringer.wordpress.com

Tiina Sööt lucrează în București, Viena și Tallinn. Licențiată în Ecologie și Studii Teatrale, Tiina a absolvit în 2013 masterul de Arte Performative la Academia de Artă Estoniene. De asemenea a studiat Artă Performativă la Universitatea de Arte Frumoase Viena. Împreună cu Aet Kuusik lucrează la o tehnică de documentare performativă care este centrată pe subiecte precum genul și sexualitatea și în diferite proiecte colaborează cu sora sa, Mai Arslan.

Dorothea Zeyringer trăiește și locuiește în Viena. A absolvit Universitatea de Arte Frumoase Viena, departamentul de Artă Performativă și a studiat la Centrul Inter-Universitar pentru Dans, Berlin, precum și Teatru, Film și studii Media la Universitatea din Viena. Pentru lucrarea sa de licență, la care a lucrat alături de Tiina Sööt, a primit un premiu de apreciere de la Academia de Arte Frumoase Viena. În 2017 a primit bursa danceWEB și a primit BKA Start-Stipendium. În prezent beneficiază de bursa de studiu ArtStart Studio.

După lecture/performance, va urma o discuție deschisă în colaborare cu artiștii și o parte a echipei @CUTRA, revistă feministă pop-radicală.

Concept: Sööt/Zeyringer 
Performance: Tiina Sööt, Dorothea Zeyringer 
Cercetare & text: Emilia Lichtenwagner, Sööt/Zeyringer 
Consiliere artistică și coaching: Nora Jacobs 
Consiliere artistică și dramaturgică: Andrea Salzmann 
Decor & video: Nora Jacobs, Sööt/Zeyringer 
Asistent repetiții: Emilia Lichtenwagner 
Costume: Signe Rose

Co-producția
Sööt/Zeyringer și brut Wien 

Cu sprijinul
Departamentului de Afaceri Culturale și Arte al orașului Viena și al Diviziei Culturale a Cancelariei Federale a Austriei. Performance-ul găzduit de CNDB este sprijinit de Fondul Cultural al Estoniei și de Divizia de Artă și Cultură a Cancelariei Federale a Austriei.

Mulțumiri
Fleetstreet Residenz Hamburg


Sari la conținut