fbpx

Ruins True Refuge

  • Teatru-dans
  • +12
  • În cadrul evenimentului MaiCNDB

70 min.

Info

Creaţie colectivă în spiritul lui Samuel Beckett

“Povestirea răstignirii este reliefată clar de punerea în scenă (cel puţin ca una din naraţiunile posibile). De la începutul până la sfârşitul spectacolului trecem de la o performanţă individuală compusă din acţiuni juxtapuse, cu referire prin metonimie la dorinţe nedefinite, la o imagine metaforică a naraţiunii occidentale şi creştine prin excelenţă: cea a răstignirii, a supunerii faţă de voinţa tatălui. În termeni laici şi lacanieni am putea spune că individul îşi găseşte parcursul, povestirea sa fondatoare, supunerea sa legii tatălui şi simbolicului. Lumea imaginară a individului, relaţia de simbioză pe care o are cu mama în etapa preverbală, se transformă în cursul acestei traversări a oglinzii (la Tompa aceasta corespunde traversării flăcărilor la sfârşitul partidei) într-o relaţie simbolică cu limba şi cu legea tatălui.

Înaintea răstignirii, bărbatul se afla în faza unei experienţe preverbale, nu avea nevoie de cuvinte, era în simbioză cu mama lui; părăsind lumea imaginarului, el intră acum în cea a simbolicului, a legii tatălui, a „nu-ului/numelui” (non/nom) tatălui – o lume în care copilul nu mai este singur cu mama lui, o lume pe care trebuie s-o împartă cu alţii, cu nevoile, dorinţele şi temerile altora. În dorinţa sa inconştientă, subiectul va căuta totdeauna de acum înainte obiectul pierdut al dorinţei, absenţa, mama – aşa cum a cunoscut-o în timpul experienţei preverbale.

Dacă admitem că povestirea identificării prin stadiul oglinzii descrie (fie şi parţial) parcursul acestei puneri în scenă, ne rămâne să examinăm cum este interpretat prin jocul actorilor şi al scenei.”
Patrice Pavis

Biletele se pun în vânzare cu o oră înainte de începerea spectacolelor.
Preţul unui bilet este de 25 lei, 15 lei redus.

Rezervări se fac la adresa  sau pe site-ul www.cndb.ro.

Regia: Gábor Tompa
Coregrafia: Yolande Snaith
Muzica: Shahrokh Yadegari
Decor: Ian Wallace
Costume: Jaymee Ngerwichit
Asistent de regie: Levente Borsos
Regia tehnică: Levente Borsos

Cu
Enikő Györgyjakab, Csilla Albert, Ferenc Sinkó, Kristóf Dimény

Data premierei
19 septembrie 2012

Sari la conținut