fbpx

Reenacting Lizica Codreanu

  • Dans & performance

60 min.

©Alina Ușurelu

Info

În noiembrie 2014, Centrul Național al Dansului București realiza, în cadrul proiectului Hors les Murs, un eveniment în jurul personalității coregrafei și dansatoarei Lizica Codreanu, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, cea care a revoluţionat într-o carieră fulgerătoare, codurile dansului.

Vă invităm acum la o nouă întâlnire cu Lizica Codreanu, sub forma unor discuții, proiecții de fotografii inedite și un nou reenactment, realizat de aceasta dată de elevii Liceului de Coregrafie Floria Capsali București, clasele profesorilor Doina Georgescu și Simona Paraschivu.

Pornind de la:
– cele 7 imagini realizate și păstrate de Brâncuși; Lizica Codreanu a dansat în atelierul său într-un costum creat de sculptor (în 1922),
– filmul regizorului Cornel Mihalache – care a reconstituit costumul și i-a propus Vavei Ștefănescu primul reenactment al dansului Lizicăi Codreanu (în 1995),
– cartea cercetătoarei Doina Lemny – Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană,
am propus Liceului de Coregrafie Floria Capsali București un eveniment în care refacem în dans, prin discuții, imagini și documente de arhivă, parcursul artistic atipic al coregrafei și dansatoarei Lizica Codreanu și îl readucem în atenția publicului.

Editura Vellant a publicat în 2013 traducerea cărții Doinei Lemny – Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda pariziană – carte care se va găsi de vânzare după eveniment, la Sala Stere Popescu.

Lizica Codreanu (1901, București – 1993, Louveciennes) a fost o dansatoare și coregrafă franceză de origine română. În 1918 se înscrie la Școala de Bele-Arte din București, debutând în același an în cadrul programului primului ceai artistic al Societății „Prietenii orbilor” la Teatrul Carol cel Mare din București, alături de Ion Manu, Maria Filotti și Petre Sturdza. După câteva reprezentații individuale în București (Dansuri de caracter, Dansul primăverii și Divertisment rococo, 9 martie 1919, Teatrul Eforia), Lizica Codreanu pleacă la Paris, iar din 1921 dezvoltă o activitate coregrafică din ce în ce mai susținută. Compozitorul Florent Schmitt o recomandă Idei Rubinstein pentru spectacole, frecventează cursurile Bronislavei Nijinska, apropiindu-se tot mai mult de principalele grupuri de avangardă: Albatros, dadaiștii și suprarealiștii, Tchérez ș.a. În 1926 debutează în film, interpretând rolul lui Pierot Fulgerul în pelicula Le P’tit Parigot regizată de René le Somptier.

Doina Georgescu este absolventă a Liceului de Artă “George Enescu” – secția Coregrafie și a UNATC -secția Coregrafie – Pedagogie. Din 2007 este profesoară de dans contemporan la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”. Lucreză cu coregrafă Raluca Ianegic (1986, 1994), este membră Companiei de Dans Gigi Căciuleanu și interpretă în spectacolul “OuiBaDa” (2007-2013). Participă la stagiile “Danse en voyage”, unde lucreză cu coregrafii Karine Saporta, Joseph Nuch, Marie-Jeanne Gheorghiu, 2007, “Icons Arts Cisnadie” cu Marta Coronado, master class Merce Cunningham la Studioul de Operă și Balet “Ludovic Spiess” susținut de Cheryl Therrien și de Duke Wilburn. Participă la cursuri cu coregrafii Massimo Gerardi, Brice Mousset, Emanuela Tagliavia , Laura Delfini.

Simona Cristina Paraschivu – Mandache (Bucureşti, n: 21.11.1987), a absolvit în anul 2006 Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din Bucureşti, apoi Facultatea de Coregrafie în anul 2009 şi masteratul de Coregrafie – din cadrul UNATC Bucureşti. Încă din timpul studiilor a căpătat o bogată experienţă TV (apariţii / momente de dans în emisiunile Prima TV – MegaStar şi Mondenii) precum şi experienţă teatrală. Lucrează cu copii şi adulţi în diferite cursuri de mişcare scenică, dans, expresie corporală. Realizează coregrafii, folosind diferite stiluri de dans: contemporan, balet, hip-hop, vals, salsa, zumba, etc. A colaborat cu importante teatre din Bucureşti (Odeon, Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Evreiesc, etc) şi cu coregrafi importanți.

Coregrafia: Doina Georgescu, Simona Paraschivu
Costumele: Cristian Marin

Cu
elevii Liceului de Coregrafie „Floria Capsali

Presa

Lizica Codreanu. O dansatoare româncă în avangarda paiziană / Drafturi critice
Igor Mocanu
Link

Sari la conținut