RE//MIX Henryk Tomaszewski

  • Dans & performance

60 min.

Info

RE//MIX Henryk Tomaszewski intenționează să fie o formă de aspirare după Maestru, este dorința interacționării cu o legendă a teatrului polonez, cu istoria abordării inovatoare a mișcării scenice. Henryk Tomaszewski (1919-2001) a fost dansator, mim, coregraf, regizor, pedagog, fondator și director al Teatrului de Pantomimă din Wrocław. Pentru Tomaszewski, mișcarea a însemnat afirmarea vieții, lărgirea sferei de existență, generalizarea și contopirea ei. Interpretând arta modernă ca pe un exemplu al devalorizării cuvântului – al crizei funcției reprezentative a limbii în favoarea funcției fatice și simbolice, el a văzut în mișcare posibilitatea de a evita sensibilitatea cuvântului și șansa de a transmite ceea ce „cuvântul se teme să arate”. Mikołaj Mikołajczyk folosește în spectacol ritmul declarativ, caracteristic lui Tomaszewski – un limbaj specific, o selectivitate a cuvintelor, povești pline de culoare, andecdote. Dar ritmul însuși va fi personajul principal al reprezentației.

Bio
Mikołaj Mikołajczyk – dansator, coregraf. A absolvit Școala Națională de Balet din Poznań, a studiat istoria artei și sociologia la Universitatea „Adam Mickiewicz” din același oraș. A trecut prin toate etapele cariere sale artistice: de la simplu adept la prim-solist al baletului. Coautor al unor ateliere și festivaluri de dans, artistul este deosebit de activ, realizând coregrafia multor spectacole de teatru dramatic și operă.

În toamna anului 2012, din ciclul RE//MIX, inițiat de colectivul komuna//warszawa, Mikołajczyk a realizat spectacolul RE//MIX Henryk Tomaszewski, pregătit în colaborare cu Małgorzata Dziewulska (pe partea de colaborare dramaturgică) și cu Zbigniew Kozub (muzică).

Coregrafie şi distribuţie: Mikołaj Mikołajczyk
Muzică: Zbigniew Kozub

Parteneri
Institutul Polonez Bucureşti