fbpx

RAFINA

  • Platforma de Teatru Politic
  • Eveniment găzduit
  • Intrare liberă

90 min.

RAFINA

Info

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 a început în septembrie la Centrul de Teatru Educațional Replika din București și continuă cu premiera spectacolului RAFINA, în regia Irinei Gâdiuță. Intrarea este liberă doar pe baza rezervării, cu un click aici.

Spectacolul RAFINA investighează, în teritoriu poetic, principiul neuronormativității, pe care se întemeiază convingerea că neurodivergența/ neurodiversitatea este o abatere de la normă, o anomalie, și pe care se fundamentează un întreg set de practici socio-culturale care marginalizează, diagnostichează, instituționalizează mințile neconforme.

RAFINA redă, în șapte acte, peisaje socio-afective unde se manifestă insidios sentimentul rușinii, al neîncrederii și suspiciunii, unde se consolidează stigma, opresiunea, izolarea, și unde istoria personală se intersectează cu istoria recentă. Și doare.

un șarpe de lumină

cu geamuri reci

mama

e mama

asta-mi amintesc

asta-și amintește și ea

drumurile lungi cu trenul

spre orașul dintre munți uitat de lume

unde rezolvase unchiul Nelu

ca în cele mai bune condiții

să aibă grijă de el.

Stagiunea de Teatru Politic 2021-2022 face parte din proiectul Perifeeria, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, care își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural. RAFINA este realizat în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău și liceele din orașul Zalău. Tema de cercetare și documentare este incluziunea la nivelul orașelor mici din România a persoanelor non-tipice, cu cerințe educaționale speciale și tulburări din spectrul autist.

Neurodiversitatea, așa cum este definită de autoarx queer autistă Nick Walker, este „înțelegerea variației neurologice ca formă naturală a diversității umane, supusă acelorași dinamici societale ca și alte forme de diversitate”, cum sunt genul, etnia sau orientarea sexuală. De exemplu, conceptualizarea și încadrarea autismului într-un astfel de cadru facilitează adoptarea paradigmei neurodiversității (vs. paradigma patologiei) în interiorul căreia variația în configurația și funcționarea creierului și minții umane este considerată „o formă naturală, sănătoasă și valoroasă a diversității umane”.

Cu un portofoliu de peste douăzeci de producții de teatru, care adresează și explorează dimensiuni socio-politice de peste 10 ani, Stagiunea de Teatru Politic vă invită în cadrul Platformei de Teatru Politic 2021-2022, la 8 spectacole (34 de reprezentații) din portofoliul său existent (Capete înfierbântate 2020, Matern, Lucrător universal, TABU, SubPământ, ‘90, The Protocols și Originea lumii) și, pe lângă RAFINA, la alte 2 spectacole noi de teatru politic – coordonate de regizorii Bogdan Georgescu și David Schwartz și produse în parteneriat cu organizații locale, din Turnu-Măgurele și Bârlad în 2022.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021/ EEA and Norway Grants în cadrul Programului RO-Cultura.

Regie: Irina Gâdiuță
Text: Bogdan Georgescu
Scenografie: Andreea Grigore
Muzică: Maria Balabaș
Muzica: Teo Retegan
Mișcare scenică: Carmen Coțofană
Asistență documentare: Patricia Marina Toma
Artist vizual: Viorel Petric
Asistență regie: Ioana Manciu

Cu:
Irina Artenii, Benő Kinga, Carmen Lopăzan, Cătălina Oance 

Parteneri:
Centrul de Teatru Educațional Replika, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Compania Morten Bruun Norvegia, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Asociația Urbanium Turnu Măgurele, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, Centrul Național al Dansului din București.

Parteneri media:
Scena9

Mențiuni speciale:

Accesul la eveniment se face pe baza ultimelor reglementări privind măsurile de siguranță împotriva SARS-CoV-2. Participanţii trebuie să prezinte actul de identitate şi Certificatul Digital EU COVID-19 (Green Pass), care să conţină: fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare cu un vaccin autorizat în România; fie dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

24.10.2021

duminică

19:30

duminică

19:30

RAFINA

Regie: Irina Gâdiuță

RAFINA

25.10.2021

luni

19:30

luni

19:30

RAFINA

Regie: Irina Gâdiuță

RAFINA
Sari la conținut