fbpx

preview

  • Dans & performance

60 min.

Info

preview a avut premiera la sfârșitul anului 2006, la București. De atunci, piesa a fost prezentată în România, Germania, Austria, Croaţia, Cehia şi SUA. În 2007, spectacolul preview a fost desemnat “cea mai importantă producţie a stagiunii 2006-2007” de către criticul austriac Helmut Ploebst, în revista de specialitate Ballettanz International.

„Cât despre Pelmuş, acesta a venit cu o piesă coregrafică jucată în mare parte în plin întuneric. preview se adresează în primul rând ierarhiei simţurilor. Astăzi, în lumea dansului se vorbeşte mult, chiar şi protagoniştii conceptualismului vorbesc, despre vizibilitate. Pelmuş însă stinge lumina, iar urechea preia, ca instanţă ierarhică, subordonată, funcţia ochiului. Se aude cum vocea unui tânăr descrie cu precizie cum se aşază pe fotoliul de pe scenă, pe care spectatorii apucaseră să-l vadă când au intrat în sală. Ne vorbește despre „pierderea” corpului, despre definiții enciclopedice ale mișcării și despre cum este citit spectacolul lui în Est și Vest. Ne aflăm într-o cameră obscură a performance-ului, în care prezența este anunţată prin invizibilitate, în care dansul este transmis prin sunet. Pelmuș nu închide lumina doar asupra corpului, ci și asupra scenei. Figura sa e pusă în scenă prin voce, iar prin sunete și prin textul descriptiv activează ca închipuire acustică a acţiunii performative.”
Helmut Ploebst, Concepte bucureştene, articol apărut pe www.corpusweb.net

Manuel Pelmuş este unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai dansului contemporan românesc în contextul internaţional. A studiat dansul la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” şi la Şcoala Operei din Hamburg. Din 1998 începe să lucreze la propriile proiecte coregrafice, care au fost prezentate, la nivel internaţional, în diferite festivaluri şi teatre precum: Tanz im August Berlin, TanzQuartier-Wien, De Singel Antwerp, Judson Church New York, etc. A colaborat în ultimii ani, în diferite contexte, cu coregrafi ca: Isabelle Schad, Thomas Lehmen, Mart Kangro, Brynjar Bandlien, Bruno Pocheron și Frederic Gies. Ultimele sale producții Outcome, Punct Fix, Still Lives (de Schad, Pocheron, Gies si Pelmuş) și preview au fost prezentate în festivaluri și teatre prestigioase din Europa și Statele Unite.

Coregrafia și interpretarea: Manuel Pelmuș

Producția
BANDLIEN/PELMUŞ

Co-producția
Centre National de la Danse (Paris)
CDU – Center for Drama Art Zagreb
Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti (CNDB)
THEOREM – asociaţie susţinută de Programul “Cultura 2000” al Uniunii Europene

16.03.2007

vineri

19:00

vineri

19:00

preview

Coregrafia și interpretarea: Manuel Pelmuș

preview

17.03.2007

sâmbătă

19:00

sâmbătă

19:00

preview

Coregrafia și interpretarea: Manuel Pelmuș

preview
Sari la conținut