fbpx

Premiile CNDB 2020

  • Eveniment anual
  • Online

Info

Premiile CNDB reacționează la absența unui statut al artistului independent. CNDB premiază 17 artiști care activează în regim freelance dar și 3 copii!

Cea de-a șaptea ediție a Premiilor CNDB este un demers pentru recunoașterea eforturilor exercitate de membri ai comunității dansului de a-și continua activitatea în regim independent (freelance), într-un context neprielnic, subfinanțat și lipsit de oportunități. 

Premiile CNDB au rolul de a evidenția contribuția deosebită adusă la construcția dansului contemporan. De-a lungul anilor, au fost premiați coregrafi, dansatori, teoreticieni, jurnaliști, oameni care au contribuit la dezvoltarea culturii coregrafice în România.

Un apel pentru securitatea socială a artiștilor independenți
Centrul Național al Dansului București este singura instituție publică de spectacole aflată în subordinea Ministerului Culturii care nu are în structura sa personal artistic angajat și care, prin urmare, își desfășoară activitatea preponderent în colaborare cu artiști – persoane fizice care activează în regim freelance

În absența unui statut al artistului independent sau al altor reglementări care să asimileze activitatea acestora drept muncă, poziția și rolul lor în societate rămân nerecunoscute și, din păcate, atrag după sine absența veniturilor și a securității sociale. 

„Acest premiu este și o reacție la situația fără precedent în care ne aflăm, în care natura și-așa precară a muncii artiștilor, dublată de efectele rezultate ca urmare a pandemiei, pare să conducă la vulnerabilizarea accentuată a artiștilor independenți.”
– Mihai Mihalcea (Director Programe și Proiecte CNDB)

Centrul Național al Dansului București premiază, așadar, artiști valoroși care și-au asumat riscurile inerente ale continuării activității în acest context și care au dat dovadă de talent, multă pasiune și dedicație. Fără eforturile acestora, viața coregrafică ar fi fost mult mai săracă, iar vulnerabilizarea lor duce la dispariția mai multor proiecte, structuri și inițiative pe care aceștia le generează. 

Premii pentru elevi din Școala Performativă pentru copii
Pentru această ediție a premiilor, Consiliul Artistic al CNDB a decis să premieze și elevi din Școala Performativă pentru copii. O inițiativă orientată către viitor, decizia marchează seriozitatea, plăcerea și perseverența cu care copiii învață, explorează și dansează în cadrul acestui program de formare în dans contemporan, lansat de CNDB în 2017.

Moment de absolvire pentru studenții Academiei de Dans și Performance 
Evenimentul din acest an marchează și momentul de absolvire al celor 16 studenți din prima generație a Academiei de Dans și Performance, lansată de CNDB în 2019. Următoarea ediție a acestui program de educație și formare, destinat tinerilor dansatori și performeri din România, va avea loc în anul academic 2022-2023.

Corp. la Premiile CNDB 
CNDB încheie anul cu muzică electronică și a lansat invitația către platforma Corp. dedicată promovării femeilor pe scena muzicii electronice din România. Activitatea Corp. îmbină petrecerile cu educația politică pentru egalitate și respectarea drepturilor omului. Admina, Chlorys și von Bülove sunt DJii pe care urmăritorii evenimentului online îi vor putea asculta în închiderea Premiilor CNDB. 

Chiar dacă în format online, evenimentul rămâne un nod comunitar și șansa unui ultim dans înainte de 2021!

Sari la conținut