fbpx

Premiile CNDB 2014

  • Eveniment anual de decernare premii pentru contribuția adusă dansului contemporan românesc
  • Intrare liberă

Info

Printr-o nemaipomenită solidaritate de breaslă (naţională şi internaţională), în 2004, se semna hotărârea de guvern prin care lua fiinţă Centrul Naţional al Dansului Bucureşti – singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan, o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

În 2006 Centrul Naţional al Dansului Bucureşti îşi începea efectiv activitatea şi propunea în peisajul cultural românesc o artă şi o instituţie care scapă încadrărilor specifice şi care refuză inerţia, încăpăţânând-se să experimenteze, să formeze, să educe şi să-şi asume riscuri, aşa cum orice instituţie ce-şi propune să creeze un domeniu artistic viu, acordat la realităţile lumii contemporane, ar trebui să facă.

Faţă în faţă cu propria efemeritate, căci a cunoscut numeroase începuturi pe parcursul acestor 10 ani, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a reuşit să rămânaş şi să impună un spaţiu cultural dinamic, care susţine valoarea şi inovaţia, “unul dintre cele mai generoase spaţii de creaţie, dezbatere şi reflecţie artistică din Bucureşti”.

În 2014 se împlinesc 10 ani de existenţă şi activitate a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. Şi este momentul să sărbătorim!
Nu simţim că stăm pe pământ solid, tocmai de aceea conceptul întregului eveniment este cel de şantier (work in progress) pentru a sublinia stadiul perpetuu de construcţie în care se află domeniul dansului contemporan, chiar şi dupa cei 10 ani. Nu pornim însă din nimic, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este un loc unde vom continua să construim şi să îmbunătăţim, căci aceasta continuă adecvare la timpului prezent şi de ce nu la cel viitor este buna practica pe care vrem să o menţinem şi să o promovăm.

Premiile Centrului Naţional al Dansului Bucureşti nu sunt premii ierarhice, ci sunt modalitatea noastra de a recunoaşte şi mulţumi celor care, prin activitate susţinută şi îndârjită, au contribuit şi confirmat valoarea pe care arta dansului contemporan o are în societate, celor care ne-au sprijinit şi fără de care nu am fi reuşit sş devenim o instituţie de impact cultural major, celor care de-a lungul timpului ne-au stat alături şi care au girat, prin susţinerea necondiţionată pe care ne-au oferit-o, calitatea artei pe care o avem ca deziderat.

Dorim ca aceste premii să devină un eveniment coerent care să marcheze efortul cumulat, încăpăţânat, creativ şi de neoprit al profesioniştilor dansului contemporan, comunitate restrânsă, dar extrem de prezentă în peisajul cultural european şi internaţional.
“Trofeul” CNDB este, simbolic, o cărămidă – fundament, temelie, bază în construirea profesională a domeniului dansului contemporan românesc.

Se vorbeşte despre Centrul Naţional al Dansului Bucureşti ca fiind o instiţutie altfel – pentru că Centrul Naţional al Dansului Bucureşti înseamnă, în primul rând şi mai ales, oameni şi artişti, iar premiile ”altfel” pe care vrem să le acordăm se adresează activităţii în domeniul dansului contemporan: fie că este vorba de promovarea acestuia în contexte culturale dificile, fie pentru proiecte consistente, fie pentru atitudine artistică, fie pentru profesionalizarea domeniului, fie pentru încăpăţânarea de a rezista şi a persevera în menţinerea dansului contemporan printre cele mai vizibile şi mai avangardiste expresii actuale.

Sloganul Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este “oameni care mişcă lumea” şi înspre aceasta se îndreaptă gândurile noastre de viitor.

Premii: Ioan Tugearu, Mihaela Dancs, Cosmin Manolescu, Silvia Ghiata, Alexandra Pirici si Manuel Pelmus, Mihai Mihalcea
Desene diplome: Dan Perjovschi
Design trofeu: Adrian Damian
Instalație scenografică: Cristina Milea
DJ set: Vlaicu Golcea

Finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

Parteneri
1000 de Chipuri, Frog

Cu sprijinul
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Presa

Premiile Centrului National al Dansului Bucuresti – 10 ani de existență @ CNDB / Feeder.ro
igu
Link

CNDB a acordat premiile pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan / Online Gallery
Link

Sari la conținut