fbpx

Performative Contours. Prezență și reprezentare

  • Conferință
  • Intrare liberă
©Rainer Iglar

Info

Prof. Haitzinger, Departamentul de Istoria Artei, Muzicologie și Studii de Dans din cadrul Universității din Salzburg, va conferenția la CNDB la invitația Drd. Adriana Nausica Păiș, Școala Doctorală “Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu”, SD-SITT din cadrul Universității București. Tema prezintă deschideri de perspectivă asupra posibilităților mediale și a granițelor delicate și fluctuante dintre materialitate și imaterialitate, deschideri ilustrate chiar de titlul inițial al proiectului inițiat în 2016 de Jonathan Burrows.

”Titlul care ghidează perspectiva cercetării mele poate fi înțeles la un nivel concret sau abstract. În aceeasi manieră în care fotografiile sunt traduse în contururi in “Ghost Drawings”, titlul initial propus de Jonathan Burrows în cadrul proiectului de expozitie, ”Performative Contours” oferă posibilitatea unor abordări multifațetate asupra chestiunii complexe și aproape ascunse a migrației mediilor în artele performative contemporane. Înțeles ca o membrană vibrantă în continuă mișcare, conturul performativ poate fi pus în lumină ca o suprafață care mediază între imaterialitate și materialitate. Prin schimbarea de dispozitiv de la teatru la muzeu, actualmente în zona emergentă, o astfel de linie de energie începe să se dezvolte: prin gravitații cu multiple straturi, rotații, vortexuri, schimbări de direcție, răsuciri, expansiuni, implozii și râuri de dorință. În acest sens nu este produs un registru al transferurilor izolate și nu este specificată o transmisie individuală între medii. Mai degrabă, conturul performativ ca perspectivă necesită o specificare a migrațiilor multi structurale ale corpurilor și formelor în practica artistică.” (Prof. Nicole Haitzinger)

Prof. Nicole Haitzinger predă în cadrul Departamentului de Istoria Artei, Muzicologie și Studii de Dans la Universitatea din Salzburg. Dramaturg și curator, este implicată în proiecte internaționale. Între 2003- 2006 a făcut parte din grupul de cercetare DFG-funded, cu tema The Staging of Otherness in the “Long” Ninetheenth Century. Este invitată să predea la Universități din Moscova, Niza, Shanghai, Beijing, Londra, Berna, Belgrad și Skopje. Printre publicații se numără: DenkFiguren. Performatives zwischen Bewegen, Schreiben und Erfinden (ed. with Karin Fenböck, 2010). Versehen. Tanz in allen Medien (ed. with Helmut Ploebst, 2011). Co-editor al revistei Tanz und Archiv. Recent books: Resonanzen des Tragischen. Zwischen Ereignis und Affekt (Turia + Kant, 2015), Chor-Figuren. Transdisziplinäre

Dansator. Spațiu. Spectator
”Ce este prezența scenică? 
Un concept care în mod constant trece dincolo de formulările teoretice. Este o calitate recunoscută imediat de către spectator dar care, supusă procesului de teoretizare, pare a nu putea fi descrisă de cuvinte sau, dimpotriva, necesită prea multe cuvinte. Este calitatea de a fi prezent completată de conștientizarea acestei calități. Este, de asemenea, un anumit nivel de intensitate a prezenței. Nu se reduce la prezența fizică, a corpului. Nu este numai o prezență în timp și spatiu. Pare că tocmai din definirea prin negație a conceptului apar deschiderile și posibilitățile de explorare a conceptului de prezență scenică. Care este relația dansator-spectator?” (Adriana Nausica Păiș)

Adriana Nausica Păiș, absolventă a Facultății de Științe Politice și Administative din cadrul Universității București și a Facultății de Litere din cadrul Universității Spiru Haret, este actualmente doctorandă în anul III la Școala Doctorală “Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu”- SD-SITT din cadrul Facultății de Litere a Universității București. Teza de doctorat este supervizată de Prof. Sorin Alexandrescu, Universitatea București și Prof. Nicole Haitzinger, Universitatea din Salzburg. Beneficiază de bursa Erasmus la Universitatea Sapienza, Roma, în perioada 2017- 2018 și participă la festivalul ImpulsTanz în Viena, în perioada iulie- august 2017 cu o bursă de mobilitate din partea Universității București. Susține prezentări în cadrul colocviului “Challenging Corporealities” organizat de Universitatea din Barcelona în noiembrie 2017 și a colocviului doctoranzilor “Doctoral Candidates in Art History of Eastern Europe” organizat de Universitatea Humboldt din Berlin în mai 2018.

Invitați
Drd. Adriana Nausica Păiș (Universitatea București), Prof. Nicole Haitzinger (Universitatea Salzburg)


Sari la conținut