fbpx

P Dance

60 min.

Info

“Sunt bărbat!
Sau poate aproape bărbat… Sau poate ar trebui să spun că sunt un bărbat cumva deconectat de ce reprezintă masculinitatea în cadrul anumitor convingeri sociale.
P Dance e încercarea mea de a crea un context pentru un ritual contemporan, unde are loc o potențială “etno-coregrafie” hibridă. Un spațiu contemporan în care corpul gol parcurge în mod constant o arhivă “găsită” de tipuri sociale de dans, în timp ce propune reflecții asupra noțiunilor globalizate de gen și le poziționează în cadrul unor tradiții folclorice mai vechi.
P Dance are ca punct de plecare dansul popular și costumul lui “Careto”, considerat un ritual inițiatic care simbolizează trecerea de la copilărie la maturitate în Podence, Portugalia.  De la rădăcinile sale în culturile agrariene medievale din Europa, “esența” lui Careto s-a metamorfozat în diferite texturi și estetici, în funcție de valorile și utilizările sale socio-culturale.
Apropriind costumul asociat cu acest ritual și repoziționându-l ca pe un obiect queer, investighez și “adun” laolaltă influențe de la Judith Butler până la dansul popular și cultura drag, pentru a chestiona, explora și eșua în mod deliberat în încercarea de a amplifica/performa presupuneri melancolice despre masculinitate.
De-a lungul P Dance, mișcările nudului creează un limbaj fizic visceral și implacabil, cu corpul meu ca punct focal și ecran pentru proiecții comunale. Astfel, chestionez și navighez printre idealuri arhetipale și stereotipice de masculinitate și răstălmăcirile și perpetuările anumitor valori masculine revendicate.

Născut în Portugalia, la Lisabona, în 1979, Ivo Serra este un coregraf, artist vizual, videograf și performer care activează în Berlin. Abordându-și activitatea dintr-o perspectivă queer, cu accent pe gen și identitate, Ivo este interesat de etno-coreologie și tradiții folclorice, concentrându-se pe translocarea miturilor și ritualurilor inițiatice din contextele lor istorice originale în noi și diferite teritorii și spații contemporane. Din 2003, lucrările sale au fost prezentate la nivel internațional în cadrul unor festivaluri de dans și arte performative (Festivalul  Yksin Sateessa “Lonely in the Rain” din Joensuu, Finlanda; Teatrul Skorohod din Sankt Petersburg, Festivalul Temps d’Image din Portugalia; TsEKh Agency din Moscova; Retrospective 15th Anniversary season, KUNST-STOFF arts, San Francisco; INZUCHT Festival, Berlin), galerii, spații de arte vizuale sau performative (Centre d’Art Contemporain din Geneva; a 39-a ediție a festivalului Dance on Camera, co-sponsorizat de Film Society of Lincoln Center, New York; Festival d’Images Vidéo artistiques de la Centro Pablo Neruda din Nîmes; SCREEN DANCE BASEL International Film Festival for Dance and Performance, Elveția; Montage Video Dance Festival de la Art Creative Media & Newtown, Johannesburg, Africa de Sud; Dance in Focus – International Festival of Video & Dance din Rio de Janeiro, Brazilia). Între 2008 și 2010, Ivo a lucrat cu compania REAL din Lisabona, cu João Fiadeiro ca principal arhivist video, unde a dezvoltat videoteca acestei companii, care documenta și cataloga programul de performance-uri și rezidențe al grupului. În 2010, el și-a obținut licența în arte vizuale de la universitatea de arte Ar.co din Lisabona. După aceea, el a fost premiat în cadrul celei de-a doua ediții a programului Inov-Art, derulat de Ministerul Culturii din Portugalia (2010-2011), iar asta i-a permis să lucreze cu centrul Movement Research din New York ca videograf și arhivist. Din 2011, el a colaborat și performat cu Tino Sehgal în “This Variation” (Documenta 13, Kassel; Martin Gropius Bau, Berlin, etc). În 2014, Ivo Serra a primit o bursă Studeinstiftung des Deutschen Volkes pentru programul de master SODA (Solo/Dance/Authorship) din cadrul UdK-HZT Berlin, pe care l-a absolvit în 2016.

Concept, solo, performance, spațiu: Ivo Serra
Tobe: Eduard Gabia
Muzică: “Widerstehe doch der Sünde” BWV 54-1. Aria & Recitativo, J.S. Bach
Colaboratori: Maria F. Scaroni, Jessy Layne Tuddenham, Constanze Schellow și Peter Pleyer
Lumini: Benjamin Schälike, Ivo Serra

Producția
Studienstiftung des Deutschen Volkes, Centre d’ Art Contemporain Genève din Elveția, Ponderosa Community, celei de-a doua ediții Nomadic School (Festival Homo Novus din Riga, Letonia) și a ONG-ului Caretos de Podence.

Mulțumiri
Ponderosa Community, Julian Weber, Andrea Bellini, Justin Francis Kennedy, Kennis Hawkins, Yoav Admoni, Lulu Obermayer, Marc Lohr, Will Rawls, Teresa Dillon, Carlo Roffare, Fabian Anst, Tino Sehgal și echipei “This Variation”, Andrew Kerton, Hwayeon Nam, Joshua Rutter, Mădălina Dan, Liad Kantorowicz. Un mulțumesc special mamei mele, Alexandrina Serra

Mentiuni speciale

Spectacolul conține nuditate

Sari la conținut