OuiBaDa
- Dans & performance
Info
OuiBaDa, mai mult decât un balet, este o piesă de teatru coregrafic. Un stil conceput de Gigi Căciuleanu şi pe care l-a dezvoltat în Franţa ca director artistic al unuia din primele Centre Coregrafice Naţionale Franceze, cel din Rennes; gen de dans pe care continuă să-l cultive actualmente la Santiago în calitatea sa de coregraf al Baletului Naţional Chilian dar şi ca artist invitat în Brazilia, România, Uruguay, Italia, Israel, Japonia, etc. La baza spectacolului stă balada naţională românească Mioritza, poem care ne transportă, aidoma unui proces alchimic, de la micimea unui petic de pământ la comuniunea cu universul. De la luptă fratricidă la nuntă cosmică.
Având ca punct de plecare prima imagine a baladei, OuiBaDa schiţează timp de un spectacol un univers specific românesc. Cel al unei ţări europene finalmente foarte puţin cunoscute de către marele public din Occident. Dar totuşi o Românie a lui Ionescu, Brâncuşi, Tzara, Enescu, Eliade, Cioran etc. Muzica este un montaj de muzică pur românească de ieri şi de azi, mergând de la folclor până la muzica cea mai tânără şi actuală. Ideea spectacolului este de a ne duce de la Geografic către Universal. De la specificul naţional la universalitate 100% românesc, OuiBaDa nu îl pune în scenă numai pe român, ci fiinţa umană în general. OuiBaDa este mai mult decât un spectacol. Reprezintă o lume specifică lui Gigi unde absurdul se îmbină cu momentele de tandreţe, duritatea cotidianului cu emoţia poetică, umorul cu amorul…
Gigi Căciuleanu este absolvent al Şcolii de Coregrafie din Bucureşti. În paralel cu disciplinele baletului academic, încă din şcoală descoperă şi aderă la dansul lui Miriam Răducanu. După obţinerea diplomei urmează un stagiu de perfecţionare la Teatrul Balşoi. Ca solist al Operei din Bucureşti interpretează roluri din repertoriu, dar practică în acelaşi timp dansul diferit, profund modern şi contemporan al lui Miriam Răducanu, sub îndrumarea căreia participă atât la spectacolele Nocturne 9 1/2, cât şi la spectacole naţionale şi internaţionale (Viña del Mar, Piatra Neamţ, Balbeck, Edinburgh…). La plecarea din ţară, după o stagiune în compania Pinei Bausch, unde este invitat ca profesor şi coregraf, se stabileşte în Franţa, unde ocupă postul de director al Companiei de Balet la Grand Théâtre din Nancy (1974-1978), al Centrului Naţional Coregrafic din Rennes (1978-1993). În 1994, înfiinţează la Paris Compania Gigi Căciuleanu, al cărei director este Dan Mastacan. Din 2001, este director artistic al Baletului Naţional Chilian EL BANCH. În 2001, montează la Teatrul Ariel din Tîrgu Mureş piesa Jungla X, cu ocazia căreia acesta îi publică şi Cartea Junglei X, iar în 2002, publică la Santiago prima sa carte de specialitate VVV – Viento, Volumenes, Vectores. În 1994 este decorat de către statul francez cu gradul de Chevalier de L’Ordre des Arts et Lettres, iar în 2002 primeşte medalia Steaua României cu rangul de Cavaler. Printre numeroasele premii de coregrafie : Varna, de două ori marele premiu la Köln, locul 1 la concursul Paris-Bagnolet, premiul revistei Actualitatea Muzicală pentru spectacolul Trubadurul, de trei ori premiul APES al Criticii Chilien, de două ori premiul ALTAZOR (echivalentul Oscar-ului din Chile). Este societar al Societăţii Autorilor din Franţa – SACD şi unul din membrii fondatori al organizaţiei UNESCO, Le Conseil International de la Danse. La invitaţia Teatrului de Balet Oleg Danovschi din Constanţa montează: Verdi – Requiem, Mozartissimo, America. În 2005, montează pentru trupa de balet a Operei Române din Bucureşti spectacolul Simfonia Fantastică.
Conceptul și coregrafia: Gigi Căciuleanu
Scenografia: Corina Gramoșteanu
Visual: Alexandru Daniel Apostol
Lumini: Alin Popa
Cu
Cristina Babalac, Paul Cimpoieru, Rasmina Luisa Calbajos, Doina Nicoleta Georgescu, Lari Cosmin Giorgescu, Catalina Ana Gubandru, Szasz Levente, Ana Pepine, Lelia Marcu, Cristian Nanculescu, Arcadie Rusu, Casandra Oana Stelea
Producția
Fundația Art Production
Sprijinit de
Centrul Național al Dansului București (CNDB)