fbpx

Of Body and Words

Atelier
Cu Valentina De Piante Niculae

Duminică, 27 octombrie: 11:00

Info

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti revine la Timișoara și te invită la un workshop de dans contemporan, coordonat de Valentina De Piante Niculae!

Valentina de Piante:

“Uneori când trebuie să scriu despre un workshop, nu găsesc cuvinte. Uneori corpul nu are mare nevoie de înșiruirea de litere, deoarece cunoaște mai multe decât componenta limbajului și știe că vorbele spun deseori minciuni greu de crezut.
Limbajul corpului este diferit.

Veți începe prin a aștepta cu răbdare orice semnal, poate fi o senzație de gol, neputință, conflict cu ceilalți sau chiar cu voi înșivă. Poate fi o mișcare care creează o anumită senzație și corpul începe să își construiască propria limbă.

Vom lucra cu materialul care este adus la suprafață de către corp, un material de mișcări…acesta, doar acesta, naște cuvinte, pe care corpul le crede, senzații nesezizate până acum, imagini, poate necesitatea de a crea o vibrație în corp prin propriile membre, o necesitate din ce în ce mai mare.

O să descoperim felul în care un corp conștient este din ce în ce mai creativ și cum un corp sensibil naște idei și teme, care pot fi performate. Propun în cursurile mele ca, înainte de orice, să deschidem un spațiu de așteptare, de ascultare, ca apoi creăm o ordine în corp, focalizând atenția pe o organizare de bază, pe schemele de mișcare și pe schemele respirației. De aceea , încep cu lecțiile de Awareness through Movement a metodei Feldenkrais®, care sunt o cunoaștere a posibilităților chinestezice, a abilităților legate de corp și care trezesc posibilități de mișcare ale oaselor pe mai multe planuri. Veți lucra cu diferențierea mișcărilor, cu gesturi mici care devin explozive.

Imersiunea în corp înseamnă și imersiunea in inconștient, procesul organic care vă va da concretețea imaginației personale.”

Acest atelier se desfășoară în cadrul proiectului CNDB în turneu la Timișoara.

Valentina De Piante Niculae este cadru didactic al UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Are expertiza ATM și FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. Din 2019 face parte din echipa de coregrafi care predau în cadrul Academia de dans și performance CNDB.

Ține constant ateliere în cadrul Asociatiei Arhipera (Arhitecture on the margins of society) pentru oricine pasionat de mișcarea conștientă, de auto-cunoaștere și de descoperire a propiului potențial. Împreună cu colectivul Indie Box dorește crearea unei platforme educative, performative şi creative despre conștiință și corp, artă și neuroeducație, spațiu corporal și spațiu public.

Colaborează cu Asociația 4 Culture, Wasp Studios și Festivalul Explore unde prezintă performance-urile ei: Corporis Memoriae ( 2007), Le Voix de la Mere ( 2007), The Thing doesn’t Touch Me (2011), Body of Grace ( 2013), M.E.L.T. ( 2015).

Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Înscrierile se fac prin email la:

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri
Palladium Dance Club

Sari la conținut