fbpx

Nijinsky. Sărbătoarea viselor

  • Dans & Performance
  • În cadrul evenimentului Dans//pl – Ieri. Mâine. Azi

Info

Nijinsky. Sărbătoarea viselor este o nouă punere în scenă a lucrării Sărbătoarea Primăverii de Igor Stravinski, o capodoperă atât pentru istoria muzicii, cât și a dansului. Un performance solo, o călătorie prin diferitele stări de conștiință ale lui Wacław Niżyński – polonezul scandalagiu, precursor și legendă a dansului contemporan. Performance-ul a fost realizat pe baza creației acestuia, precum și a Jurnalului scris la retragerea de pe scenă. Jurnalul este atât o sursă de informație, cât și un fel de carte de vise visate în stare de veghe și notate cu înfrigurare. Citindu-le, cititorul se poate găsi într-o lume în care oscilează între extaz și neant.

„Sunt Dumnezeu înăuntrul meu. Toți au acest sentiment, doar că nimeni nu se folosește de el. Eu mă folosesc de el. Îi cunosc acțiunea. Îi iubesc acțiunea.” – Waclaw Niżyński, în Jurnal

Rite_of_dreams_project este proiectul a trei artiști: Tomasz Wygoda (dansator), Anna Godowska (coregrafă) și Sławomir Krawczyński (scenarist, regizor, se ocupă de lumini).

Tomasz Wygoda – dansator, actor, pedagog, coregraf. În calitate de actor, colaborează constant cu Teatrul Vechi din Cracovia, unde joacă în spectacolele lui Krystian Lupa, Paweł Mickiewicz și Michał Zadara. Participă, de asemenea, la spectacolele lui Krzysztof Warlikowski și Agnieszka Olsten. Wygoda realizează coregrafia pentru majoritatea spectacolelor de operă pregătite în ultimii ani de Teatr Wielki – Opera Națională din Varșovia.

Sławomir Krawczyński – regizor de teatru, dramaturg, scenarist, realizează filme de scurt metraj. Cofondator – împreună cu Anna Godowska – al Teatrului Bretoncaffe, al cărui director artistic este. Autor și realizator al proiectului intitulat Dansul corpului visător (începând din 2004), inspirat fiind de metodologia și psihologia orientată pe proces (POP) a lui Arnold Mindell. Proiectul se desfășoară în colaborare cu Academia de Psihologie Orientată pe Proces din Varșovia.

Coregrafia: Anna Godowska
Scenariul, regia, lumini: Sławomir Krawczyński

Cu
Tomasz Wygoda

Parteneri
Institutul Polonez Bucureşti

Sari la conținut