fbpx

Namaeganai

  • Dans & performance
  • În cadrul showcase-ului Eastern Connection

Info

Avîndu-și începuturile în dansul Butoh, Kim Itoh (n. 1964) este un dansator de marcă și un lider de generație care a susținut și inspirat scena de dans contemporan japonez începînd din anii 1990. Zan Yamashita (n. 1970) este un coregraf stabilit la Kyoto, autor al unui număr important de piese experimentale, cu un stil propriu, cunoscut în special pentru modul unic în care lucrează cu textul. Această colaborare, considerată drept neobișnuită în Japonia, a fost de fapt plănuită în urmă cu peste 10 ani, dar și-a așteptat momentul potrivit pentru a se concretiza în 2014.

„În acest moment artiștii japonezi sînt preocupați să înțeleagă cum să ia inițiativa și să comunice pe teme aprinse în societatea în care trăiesc. În climatul politic și economic complicat în care se găsește Asia în prezent, simpla reprezentare a unei estetici formale și a unor idei provenite din viața obișnuită așa cum se făcea în dansul contemporan japonez în anii 90 nu mai este suficientă. Spectacolul lui Zan Yamashita nu transmite mesaje politice directe, dar cu siguranță poartă acest spirit. Istoria dansului contemporan japonez, de la crearea unei avangarde, pînă la cererea sa în creștere, pînă la schimbarea cadrului acompaniat de globalizare și fricțiunile cauzate drept consecință, formează baza acestui spectacol. În plus, publicul va avea ocazia să urmărească prezența și fizicalitatea intensă a lui Kim Itoh, condus cu o precizie extraordinară de Zan Yamashita. 90% din episoadele spectacolului sînt bazate pe evenimente reale.” (Culturescapes, prezentare 2014)

Între piesele cele mai importante semnate de Zan Yamashita se numără “The Sailors” cu dansatori performînd pe o plută in balans sau trilogia formată din piesele “It is written there” – “Invisible man” – “It’s just me coughing”, care explorează relația dintre limbaj și corp, și cu ultimul spectacol premiat cu “Kyoto Art Center Theatre Award” în 2004. Zan Yamashita lucrează deseori cu artiști din discipline diferite într-o abordare care juxtapune tensiunea dintre text și expresia fizică. Spectacolele sale au fost prezentate la Live Arts Bangkok, Kunsten Festival des Arts (Belgia), Festivalul Internaţional de Dans Contemporan şi Performance de la Istanbul, la TBA Festival (Portland). În ultimii ani a fost implicat în proiecte colaborative cu artiști străini, între care dansatorul thailandez Pichet Klunchun și regizorul Fahmi Fadzil din Malaezia. Zan Yamashita participă la proiectul de colaborare româno-japoneză Eastern Connection din 2013.

Eastern Connection 2013-2015 este un program inițiat de Cosmin Manolescu, organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, și finanțat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat în Japonia este Centrul Internațional de Artă din Kinosaki.

Direcția artistică și coregrafia: Zan Yamashita
Interpret: Kim Itoh
Director tehnic: Lang Craighill
Producător București: Ștefania Ferchedău
Lumini: Mircea Ghinea

Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural „Ești București” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București.

Data premierei
februarie 2014, ST spot Yokohama

Mențiuni speciale

Text în japoneză cu subtitrare în engleză

Sari la conținut