Loss / Layers

  • Dans & performance

40 min.

Info

Fabrice Planquette, directorul artistic al Companiei A.lter S.essio, invită în mod regulat artişti pentru a dezvolta împreună proiecte. Fiecare artist invitat are propriul său limbaj, propria sa sensibilitate şi perspectivă.
LOSS şi LAYERS sunt create în timpul unei rezidenţe în Japonia, în colaborare cu Yoko Higashino (Baby-Q Dance company) şi Yum (ex. Sennichimae Aosora Dance Club), fiecare coregraf şi performer al propriului său rol. Cele două proiecte interoghează ideea pierderii (identităţii, echilibrului, orientării, controlului), provocată de o lume ostilă. Sunt două conflicte, două lupte care se derulează în timpi subiectivi diferiţi, înaintând prin contracţie sau expansiune. Una într-o acceleraţie constantă, o hiperactivitate supusă presiunii, cealaltă o încetinire aparentă a corpului care caută să evadeze din emoţiile paralizante. Iar în jur persistă un mediu intens. Se simte absenţa unui reper al unei lumi în mişcare. Imaginea se mulează pe corp.
Privirea navighează între iluzie şi realitate. Dubiul şi apoi frământarea îşi fac loc, incitându-l pe spectator să detecteze infime detalii semnificative şi să parcurgă propriul său tur de rezistenţă/acceptare în faţa preaplinului.

Fabrice Planquette a lucrat ca sound designer şi compozitor în câmpul larg al muzicii experimentale, poeziei sonore, instalaţiei şi performance-ului. Din 1997, a colaborat cu multe companii de teatru şi dans. În 2007, în cadrul grupului A.lter S.essio pe care îl conduce, a început o serie de performance-uri în colaborare cu artişti internaţionali. A primit bursa Villa Kujoyama în 2006 în Kyoto.

Yum – După ce a studiat baletul clasic, modern şi dansul butoh, a lucrat la performance-uri solo şi la proiecte de grup (dans, teatru, fotografie). Ca dansatoare în compania Sennichimae Blue Sky Dance Club (neo-butoh), a participat la turnee în Japonia, Coreea, Franţa, Sua, Canada, Chile.
Proiectele sale solo sunt destinate unor spaţii non-teatrale (galerii şi case de locuit). A ţinut de asemenea workshopuri pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru şcolari, ghidându-se după ideea “comunicării nelimitate prin corpul nostru limitat”.

Conceptul și direcția artistică: Fabrice Planquette
Coregrafia și costumele: Yum, Yoko Higashino
Desen: Matthieu Levet, Cecile Attagnant
Programarea și sound design: Fabrice Planquette
Video: Thierry Wilmort
Regia tehnică: Erik Lorre
Distribuția: Charlotte Auche

Cu
Yum

Producția
Panem Et Circenses 2009

Parteneri
Panem Et Circenses, Maison de la Culture d’Amiens, Conseil Regional de Picardie, Assecarm, Nuit Blanche Amiens, La Lune des Pirates, Fees d’Hiver, La Tannerie

Cu sprijinul
Institutul Francez din București

Presa

Fabrice Planquette ajunge la Centrul National al Dansului / Suplimentul de Cultură
Link

In ghearele mortii, pigmentul rosu aprig / Antena 1
Link 1

Noutati in luna aprilie la CNDB / Suplimentul de Cultură
Link 1

Sari la conținut