fbpx

Inter@FAȚA

  • Dans & performance

60 min.

Info

„La un moment dat, mama mi-a zis << Știi, noi suntem țigani.>> Pe mine mă afecta asta la modul de ambiționare. I’m not gonna be like this. Îmi amintesc și acuma, a fost o decizie foarte clară, îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri: Nu o să fiu niciodată țigancă!” Cristiana Grigore, în copilărie
Folosind mijloace de investigație specifice teatrului documentar, actorii Cătălina Bălălău, Liviu Popa, Ionuț Niculae și Paul Dunca împreună cu Andreea Chindriș, Maria Draghici, Alexandru Berceanu si Cătălin Crețu produc o investigație performativă a contactului între grupuri culturale diferite, precum comunitatea gay, etnicii romi si evrei și grupul cultural majoritar.

inter@FAȚA este rezultatul unei colaborări interdisciplinare care sondează reacția la diferență. Pornind de la documentarea și expunerea unor linii de discriminare prezente în societatea românească, în cadrul performance-ului inter@FAȚA se va genera în timp real muzică, pornind de la monitorizarea EEG a unui performer și a unui spectator.
Diferențele culturale provoacă frică și generează agresiune.
Diferențele culturale provoacă curiozitate și generează schimburi.
Sesizarea diferențelor reprezintă un mecansim adaptativ esențial supraviețuirii.
Adaptarea la diferențe generează evoluție.
Dispozitivul inter@FAȚA creează un flux creativ pornind de la emoțiile spectatorului și ale performatorului, unite cu ajutorul monitorizării EEG a activității neuronale, prin generarea de muzică în timp real de către compozitorul Cătălin Crețu, muzica fiind folosită ca suport coregrafic de Ana Costea.

Dramaturgi: Andreea Chindriș, Alexandru Berceanu, Vasile Nussbaum
Compozitor: Cătălin Crețu
Programator: Grigore Burloiu
Video artist: Maria Draghici
Coregraf: Ana Costea
Scenograf: Sabina Pavel
Consultanți științifici: Ana Iorga (Buyerbrain), Adina Babeș, Vlad Moca (Coneural)

Cu
Cătălina Bălălău, Paul Dunca, Ionuț Niculae, Liviu Popa

Producția
dramAcum (dramAcum.org)

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri
UNATC IL Caragiale, Asociația Pro Casandra, UNMB, Colectiv A Cluj, Teatru Fix Iași, Șapte Seri, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”

Sari la conținut