Împreună, dans și coregrafie

  • Discuție
  • Intrare liberă

Info

Nu e doar despre dans, ci și despre coregrafie. Pentru că dansul contemporan e acum mai mult decît dans, e o coregrafiere – o punere în acord sau în opoziție a corpurilor „vii“ și „relectura“ lor permanentă – a lumii în care trăim.

E o bienală, pentru că-și dorește să aibă o amploare diferită de cea a stagiunilor și festivalurilor curente, iar intervalul dintre două ediții va fi destinat colaborărilor și coproducțiilor.

E inițiată de Centrul Național al Dansului București (CNDB) fiindcă CNDB este singura instituție publică de rang național dedicată dansului contemporan din întreaga Europă Centrală și de Est. Și e regională fiindcă dansul și coregrafia contemporană din această jumătate de Europă a ajuns în momentul în care simte nevoia de a-și explora prezentul și originile proprii, provocările și limbajele actuale, golurile existențiale și instituționale din deceniile comuniste și legitimitatea artistică de acum.

O bienală ca o căutare de sine.

Ediția din 2016 a Bienalei Regionale de Coregrafie e una pilot, e mai ales o întîlnire – a publicului cu artiști și tipuri de coregrafie în același timp noi și familiare, din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Ungaria (și, evident, România), a scenei locale cu producători și artiști est-europeni, a teoreticienilor cu practicienii.

Iar în timpul acestei întîlniri de o săptămînă, vrem să spunem și să schimbăm povești: despre arhive și efemerul corporal, despre cum și unde se naște coregrafia contemporană, despre grup și individ, spațiu public și spațiu performativ, despre ce înseamnă să faci și ce înseamnă să privești dans contemporan. Va fi o bienală în care să experimentăm coregrafierea unui „împreună“.

– Iulia Popovici, Co-Curator Bienala Regională de Coregrafie, alături de Marta Keil și Goran Injac 

Sari la conținut