fbpx

How To Watch Dancing (Looking Away From The Naked Emperor)

  • Dans & performance

60 min.

Info

Spectacolul va fi urmat de o discuție cu Steve Batts. A doua zi Steve va susține un masterclass Poetic Movement, dedicat dansatorilor și actorilor profesioniști dar și amatorilor: @​Poetic Movement // pre-festival masterclass // CBF 2018

Dans liric al unul bărbat de vârstă mijlocie, polemică aprinsă. discurs analitic, stand-up comedy.

Această nouă lucrare al cărei proces de creație a durat mulți ani este răspunsul lui Steve Batts la senzația că dansul a fost răpit… îndepărtat de la rădăcinile sale autentice aflate în mișcările poetice pe care le poate avea oricine, fără a fi dansator profesionist. Deconectat de la felul fundamental și organic în care oamenii înțeleg și sunt mișcați de felul în care alți oameni se mișcă.

Am fost păcăliți să credem că dansul este despre corpuri, forme, trucuri atletice, măsuri sculpturale statice. Ni s-a spus că scopul este să perfecționăm corpul, să avem forma perfectă, să obținem cele mai spectaculoase mișcări și să arătăm “artistic” și sculptural în fotografii luminate inteligent. Se pare că acestea sunt standardele unui “dans reusit” și ne condiționează felul în care vedem, judecăm și gustăm un performance de dans. Acest fel de a măsura și valoriza, însă, creează disonanță în relație cu felul în care creăm, descoperim, valorizăm sensul în mișcare. Acest mod de a vedea stă la baza felului în care dansatorii se antrenează și la baza limbajului interacțiunilor sociale în dans, astfel încât chiar și când se abordează altă estetică sau etică într-un performance, aceste valori își fac loc în practica de creație; și nu numai acolo, ci și în mișcare, în starea celor care lucrează, în prezentări, în felul în care este pus în perspectivă dansul.

Practicile somatice sunt propuse ca o alternativă dar bogăția de netăgăduit existentă în aceste propuneri tinde să se irosească într-o bulă a experienței personale care poate fi mai degrabă asimilată auto-dezvoltării personale sau unei zone a auto-indulgenței fără a deveni o resursă pentru creație.

Această lucrare este despre un fel diferit de a privi dansul.

BIO „În centrul muncii mele se află experiența felului în care atenția disciplinată și cercetarea ne pot conduce la un nivel profund de complexitate și mister. Ideea nu este să explici lucrurile, cât să le apreciezi mai profund.” Steve Batts dansează și predă Contact Improvisation și practici înrudite de aproximativ 35 de ani. El creează, performează și predă la nivel internațional și e în același timp director artistic al companiei Echo Echo Dance Theatre in Derry-Londonderry, Irlanda de Nord. www.echoechodance.com

Concept, dramaturgie, interpretare: Stephen Batts
Muzica: Chopin Nocturnes – Brigitte Engerer
Lumini: Barry Davis

Sari la conținut