fbpx

Fundamentele mișcării și percepției în dansul contemporan

Atelier
Cu Jan Burkhardt

Marți, 16 august 2016 – sâmbătă, 20 august 2016, 10:00 – 18:00

Info

Al doilea atelier din programul curatorial realizat de Madalina Dan, artist asociat al Centrului Național al Dansului București în 2016 este  Fundamentele mișcării și percepției în dansul contemporan.

Vom începe fiecare zi cu un antrenament bazat pe cele șase exerciții elementare ale Bartenieff Fundamentals, care stau la baza majorității tehnicilor de dans contemporan și sunt ancorate în metoda Laban Analysis. Ele sunt exerciții și principii inspirate de mișcările și percepțiile din perioada timpurie a copilăriei și se concentrează pe fundamente precum respirație, suport de bază, conexiunea dintre părțile de sus și de jos ale corpului și transferul greutății și al nivelului. Pentru a le accesa, vom lucra de la baza tiparurilor noastre de mișcare, cu scopul de a le întări și a schimba și diversifica repertoriul nostru. Asta ne va permite să creștem eficiența funcțională și să ne diferențiem expresivitatea în ce privește tehnica și improvizația dansului.

De aici, ne concentrăm pe aducerea canalelor noastre de percepție într-un stadiu de urgență și pe a ne permite sistemului motor să atingă un maximum de reactivitate.
Asta se întâmplă prin aplicarea cercetării anatomice exploratoare, precum și prin deschiderea structurilor improvizaționale, impactul muzicii și sistemul de referință al spațiului din jurul nostru, inclusiv relația cu ceilalți dansatori. Granițele fizice, emoționale și mentale vor fi atinse și chestionate deopotrivă și ar putea fi mutate. Fiecare moment are potențialul de a schimba totul!

De-a lungul săptămânii, creăm un vocabular reciproc de împărțire a spațiului și timpului împreună, pe măsură ce pătrundem în profunzime prin punerea acelorași întrebări, printre care și cum să aducem acest stadiu de urgență într-o situație performativă.

Program workshop-uri:
16-20 august: Workshop Jan Burkhardt – Fundamentele mișcării și percepției în dansul contemporan
13-16 septembrie: Workshop Martina Ruhsam – Rețeaua/ The Mesh
19-23 septembrie: Workshop Bettina Neuhaus – Spațiu și imaginație/ Space&Imagination
7-9 octombrie: Workshop Constanze Schellow – Care este discursul tău?

Jan Burkhardt este un dansator, coregraf și muzician care lucrează în Berlin, Germania. Este specializat în metodele Laban și Bartenieff și explorează de mulți ani Contact Improvisation, Body-Mind Centering (BMC), tehnici de dans contemporan și abordări improvizaționale.
Jan predă, performează și antrenează la nivel internațional în diferite contexte artistice și pedagogice (printre ele se numără catedrele de dans din Berlin, Köln, Stockholm și Copenhaga). Din 2007, Jan lucrează în strânsă colaborare cu regizorul Laurent Chetouane, iar din 2011 o face alături de Sebastian Matthias și continuă să creeze propriile lucrări, cele mai recente fiind “vexations”, alături de colegul său Kerstin Kussmaul, în co-producție cu ImpulsTanz, Viena (2009), și “schweigstück”, cu F. Willens, pentru Tanztage, Berlin (2010).

Înscrierea se face doar pe bază de CV și scrisoare de intenție, ambele în limba engleză, la adresa .

Taxa de participare este de 100 de lei.

Sari la conținut