Film @Sala Omnia: Despre dansul contemporan în România. Anii ‘80

  • Film
  • intrare liberă

60 min.

Info

Un prim capitol al cercetării făcute de Manuel Pelmuș despre dansul contemporan în anii ’70 si ’80, filmul reprezintă un exercițiu de reflecție asupra unor practici coregrafice neinstituționalizate, neoficiale și aproape nedocumentate. Relevanța statutului marginal și invizibil al dansului de atunci pentru situația de astăzi este documentată printr-o serie de interviuri care urmăresc continuitățile, discontinuitățile și efectele acestora pentru prezent.

Unde aveau loc spectacolele, cine practica dansul, și cum era el reflectat în media acelor timpuri sunt direcţii pe care filmul le investighează, contextualizând astfel practici coregrafice din perioada totalitară. Hartă a spaţiilor, persoanelor și spectacolelor din acea vreme, „Despre dansul contemporan în România. Anii ‘80” este un proiect despre memorie și corp, dar fără să abordeze o perspectivă „traumatică” și fără să glorifice ori să aibă intenția de a face dreptate.

„Am redescoperit «Anii ’80», recent, facând curățenie pe un hardisk vechi, împreună cu ce spuneam despre el, intr-un interviu luat de Mihalea Michailov pentru Suplimentul de Cultura, acum mai mult de zece ani. M-a interesat să afirm ceea ce se practica în perioada respectivă și să propun dezbateri pe marginea acestui material. „Ce continuități sau discontinuități există și ce înseamnă ele pentru momentul prezent al dansului contemporan?”, ar fi intrebarea pe care o las deschisă, acum, la o nouă prezentare a filmului, la treizeci de ani dupa Revoluția din Decembrie 1989, în fosta anexă, Sala Omnia, a Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în prezent administrată de Centrul Național al Dansului Bucuresti.”
(Manuel Pelmuș)

Au participat:
Grigore Constantinescu, Sergiu Anghel, Adina Cezar, Liana Tugearu. Investigator / cameraman: Manuel Pelmuş. Editor imagine: Bogdana Pascal.

Filmul este parte a proiectului „Suprafeţe”, realizat de coregraful şi dansatorul Manuel Pelmuş, în cadrul „reSourcing. platformă critică”, program organizat în 2007 de Asociaţia Ecumest cu susţinerea Fundaţiei Erste.

Sari la conținut