fbpx

Exercițiu imposibil sau o nouă virtuozitate?

Info

Duminică, 9 octombrie, de la ora 19.30, teoreticiana, dramaturga și autoarea Constanze Schellow susține lecture-ul ” Exercițiu imposibil sau o nouă virtuozitate?”, care încheie workshop-ul său din programul curatorial realizat de Madalina Dan, artist asociat Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în 2016.

Exercițiu imposibil sau o nouă virtuozitate?

Noua direcție discursivă în educația artistică din dans și performance

În dansul contemporan și în multe dintre programele sale recente de studiu, se presupune că artiștii trebuie să „creeze un discurs”, să se poziționeze „autocritic” și să își gândească practicile din perspectivă „critică”. În formă instituționalizată, aceste categorii, cu rădăcini în evoluția scenei europene de dans din anii 1990, s-au insinuat în programele de licență și de masterat. Acestea descriu, în mare măsură, obiectivele și dezideratele educaționale pentru artiștii pe care își propun să îi formeze.

În ciuda accentuatei apetențe pentru integrarea teoriei în educația artistică, modalitățile de realizare sunt în continuare șubrede la nivel practic: Cum știm că nu facem decât să impunem un nou canon? Dacă dansul și performanceul se transformă în practici critice, înseamnă că au înlocuit paradigma dansului și performanceului fundamentat pe concepte ca virtuozitate și măiestrie? Și în ce măsură putem afirma că actuala practică autoproclamată critică din dans și performance a fost înlocuită sau doar extinsă de principii neoliberale ca formarea de opinii și procesele de realizare personală și/ sau emancipare?

Workshop Constanze Schellow – Care e discursul tău?/ What is your discourse? va fi susținut între 7 și 9 octombrie și li se adresează practicienilor şi noii generaţii de coregrafi şi dansatori ai scenei româneşti.
Taxa de participare este de 100 de lei. Atât lecture-ul, cât și workshop-ul vor fi susținute în limba engleză.

Contanze Schellow e o teoreticiană, dramaturgă și autoare din zona dansului și a performance-ului. Ea a studiat teatrologie, filozofie și arte performative la Berlin și Antwerp și are un doctorat în Studiul dansului. Între 2014 și 2016, a fost profesor invitat la catedra de Studiu aplicat al dansului și Teoria performance-ului de la Interuniversity Centre for Dance Berlin. Constanze predă în instituții academice (precum Institute for Media and Theatre Hildesheim și Free University Berlin din Germania și Institute for Theatre Studies Berne din Elveția), precum și în contexte artistice (Tanzquartier Vienna, Dansens Hus Copenhagen). Ca dramaturgă, ea a colaborat cu Sara Manente, Doris Uhlich și Simone Aughterlony și va lucra cu Eva Meyer-Keller în acest an. În calitate de critic și autor specializat pe dans și performance, Constanze a publicat în cotidiene și reviste din Germania și din toată lumea, precum Performance Research, Frakcija, Theater der Zeit și Tanzjournal, dar și pe platforme online (corpus, sarma). În calitate de editor, ea a fost responsabilă de site-ul/arhivă tanzconnexions, al Goethe Institut, în secțiunea dedicată dansului contemporan din regiunea Asia-Pacific, între 2009 și 2011. Tocmai a apărut noua carte a Constanzei, Diskurs-Choreographien, care abordează politica teoretizării și academicizării dansului (epodium 2016).

Sari la conținut