fbpx

Dominic Stanca

20 min.

30.10.2016

duminică

19:00

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

„În 2009, lucrând cu Ciprian în cadrul unei rezidențe (Chantier) oferite de Temps d’images – Cluj, l-am descoperit (cu ajutorul unei plăcuțe memoriale) pe Dominic Stanca, poet, dramaturg, actor, scriitor (1926-1976). În ciuda plăcuței memoriale, nu foarte multe lucruri se puteau afla despre Dominic Stanca, fiul, pe internet. Tatăl său care poartă același nume, medic, al cărui nume îl poartă maternitatea din Cluj, și Radu Stanca (văr), al cărui nume îl poartă Teatrul Dramatic din Sibiu, sunt nume și personalități mult mai sonore decât Dominic Stanca.

Parte din proiectul nostru este crearea unei pagini de Wikipedia, cu biografia și activitatea sa artistică.

Conul de umbră și obscuritatea aflate în jurul personalității sale artistice au legătură cu valoarea operei sale? Sau cu alți factori bio-politici? Cu condițiile în care se arhivează, se scrie, se uită istoria pre-internet într-un climat comunist? Din documentare am aflat de asemenea că ceea ce s-a editat după moartea poetului a fost munca soției sale, Sorana Coroamă-Stanca. Ce e mai relevant din acești factori și ce contrapunct artistic se creează lucrând îndeaproape cu biografia unui subiect pe care nu l-am cunoscut decat în mediul virtual?

Lucrarea noastră îl înscrie pe Dominic Stanca într-o constelație abstractă și uniformă de nume, într-o poetică de straturi suprapuse de memorie și vizibilitate/sonoritate care se șterg și sprijină reciproc.” (Mădălina Dan)

„Ce polifonie în căruciorul său mic!În lacra lui verde cu păuni şi cu stele.
În laboratorul său portativ
pe care-l trăgea singur, ca un căluţ costeliv,
cling-clang sau cling-cling… obsesiv pe pavele.
Cling-clang armonios cu sticlele pline
pe panta pieptişă, dantelată a străzii,
cling-cling zgomotos cu sticlele goale
dansând dezaxate între şipcile lăzii
Şi ieri ca şi azi şi azi ca şi mâine -cling-clang la deal, cling-cling la vale –
trecea sifonarul cu sticlele pline,
trecea sifonarul ca sticlele goale.”
(Dominic Stanca – Sifonarul)

Bio
Mădălina Dan este laureată a Premiilor CNDB 2015. Ea a iniţiat şi produs o multitudine de spectacole, dezbateri şi ateliere de dans. O prezenţă constantă pe scena de dans din România şi unul dintre artiştii cei mai importanţi ai unei noi generaţii de dansatori şi coregrafi, artista a fost premiată pentru contribuţia sa în dans şi performance prin ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Ciprian Mureșan este un artist vizual care trăiește și lucrează la Cluj. Din 2005, este editor în cadrul redacției revistei IDEA artă + societate. În 2014 a fost profesor invitat la Hochschule für Bildende Künste Braunschweig. Cele mai recente expoziții personale includ: Obstacle Racing, Hochschule für Bildende Künste Braunschweig (2014), Stage and Twist (cu Anna Molska), Tate Modern, Londra (2012), Recycled Playground, expoziție itinerantă, FRAC Champagne-Ardenne, Reims (2011), Centre d’art contemporaine, Geneva (2012) și Contemporary Art Gallery, Vancouver (2013), n.b.k. – Neuer Berliner Kunstverein, Berlin (2010).

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti găzduiește între 17 octombrie şi 20 noiembrie 2016 performance-urile, spectacolele şi discuţiile din cadrul proiectului „Amprenta”, cea de-a treia direcţie a programului curatorial al Mădălinei Dan, artist asociat al Centrului Național al Dansului București în 2016.

„Amprenta” va include cele mai recente lucrări ale coregrafei şi dansatoarei, dar şi spectacole şi colaborări mai vechi. Iniţiat în 2008 de CNDB şi reactualizat cu ocazia mandatului curatorial al Mădălinei Dan, proiectul „Amprenta” presupune invitarea unui coregraf care, timp de aproximativ o lună, realizează un autoportret: prezintă spectacole proprii şi invită producţii sau artişti care fac parte din universul său creativ.

Un performance de: Mădălina Dan și Ciprian Mureșan

Producția
Colectiv A / Proiect realizat în cadrul festivalului Temps d’images 2009

Sari la conținut