fbpx

Displacement Pills – Este Regalo Es Tuyo

  • Intervenție în spațiul public

14, 15 mai

©Michelle Moura

Info

Displacement Pills se concentrează în jurul actului de a lăsa cadouri în spațiile destinate consumului şi echipate cu camere de supraveghere. Intervenţia urmăreşte să destabilizeze așteptările imanente ale oamenilor în privința furtului propriilor produse. Prin plasarea discretă de cadouri în vitrine și pe rafturi din locuri precum supermarket-uri, librării, bancomate, stații de metrou, cabine telefonice, intervenția este atât un act poetic cât și politic, generând reacții care, într-un scenariu ideal, nu vor fi niciodată cunoscute performer-ului.

Investigând efemeritatea acestei acţiuni şi provocând simultan dislocarea logicii denotative a unui spaţiu de consum, intervenţia creează şi o anume instabilitate: o carte cu poezii de Baudelaire poate fi lăsată la un sex shop, la fel cum o bancnotă de 10$ poate fi lăsată la un bancomat. Atunci când cineva găseşte un pachet pe care scrie “Acest cadou este al tău” sau “Acest act artistic îţi aparţine acum”, trebuie să ia o hotărâre : pachetul poate fi aruncat la gunoi, respins, ignorat sau chiar acceptat. Oricare din aceste reacţii oferă un răspuns valabil şi completează scopul interactiv al intervenţiei.
Toate pachetele conţin produse având bonul ataşat, aşa încât găsitorii să le poată lua fără jenă.

Pornind de la această intervenţie, se poate dezvolta o naraţiune. Totuşi, performer-ul nu va putea observa dezvoltarea ei, ci doar potenţialul. Toate urmările şi ramificaţiile acestei acţiuni vor rămâne ascunse în urma performer-ului, sugerând absenţa completă a controlului sau a unui rezultat spectaculos.

Cristiane Bouger (născută în 1977 în Curitiba, Brazilia; trăiește și lucrează în New York, SUA) creează artă performativă, instalație, dans contemporan, teatru experimental, text și video, producând un discurs care abordează corpul, biografia, cultura și politica. Prin lucrările ei, urmăreşte să răstoarne codurile şi simbolurile prestabilite, propunând disonanţe care angajează reformulări neaşteptate ale acestor limbaje/semne.
www.cristianebouger.com

Producția
Couve-flor

Displacement Pills — Este Regalo Es Tuyo a fost conceput de Cristiane Bouger în 2006 în cadrul proiectului Couve-flor Tronco e Membros, creat şi produs de colectivul de dans şi performance Couve-flor.
Couve-flor Tronco e Membros 
a primit bursa Klauss Vianna Dance — FUNARTE 2006. Displacement Pills a fost finanţat parţial graţie acestei burse.

Proiect realizat cu sprijinul
Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român New York, Atelierul de Producție 

Sari la conținut