fbpx

Daughters

  • Dans & performance
  • +16

50 min.

© Daughters, de Simona Deaconescu, photo: Ionuț Rusu

Info

În Daughters, trei femei tinere fac un corp comun cu mamele și bunicile lor. Este un spectacol despre transformare, spus cu umor negru, la viteze imposibile. Trei fete pe patine cu rotile alterează o cronologie prestabilită, în care dorințele lor sunt mediate de povești și imagini corporale ale celor două generații care le preced.

Spectacolul pune corpul feminin într-un context extins, câteodată real, câteodată ficțional, în care nașterea fiecăreia marchează un moment important în spațiu și timp. Ele sunt fiicele unei generații confuze, o comunitate rezistentă, în care realitatea nu este niciodată ceea ce pare.

În Daughters mă interesează să explorez acea senzație de proximitate intimă, într-un set-up care poate disloca și amplifica mișcarea. Departe de a fi o lucrare pretențioasă și intelectuală, spectacolul are accente ironice și se dezvoltă într-o atmosferă de concert pe muzica lui Monocube. Daughters începe în lentoarea specifică ultimelor mele lucrări și se termină într-o viteză imposibilă. Patinele cu rotile creează o viteză paralelă care introduce spectatorul într-un univers suprarealist întunecat. Pentru mine, cele trei dansatoare sunt trei cyborgi care explorează sexualitatea, puterea și libertatea, făcând salturi neașteptate în timp.

(Simona Deaconescu, coregraf)

Conceptul si coregrafia: Simona Deaconescu
Interpretare și text: Georgeta Corca, Simona Dabija, Teodora Velescu
Muzica: Monocube
Compoziția vizuală: M. Kardinal
Light design: Alexandros Raptis, Ionuț Cherana
Producție: Laura Trocan

Biografie
Simona Deaconescu lucrează interdisciplinar, la granița dintre spectacol, instalație și film, examinând constructe sociale, între ficțiune și realitate, uneori cu ironie și umor negru. A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Teatru și Film din București. 
A primit bursa danceWEB la Viena (2014), Premiul Centrului Național al Dansului București (2016), a fost nominalizată ca Artistă Aerowaves în 2018 și 2022 și ca Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019.
În ultimii doi ani, a fost artistă rezidentă în proiectele europene Moving Digits și Biofriction, iar în 2022 devine Forecast Mentee, sub mentoratul lui coregrafei franceze Mathilde Monnier.
Creațiile sale au fost selectate și prezentate pe scene de dans și teatru, cinematografe, galerii, muzee și situri arhitecturale, ajungând la publicul din Europa, America de Nord și de Sud. În 2014, a fondat Tangaj Collective, iar din 2015 este co-fondatoare și directoare artistică a Bucharest International Dance Film Festival. În anul 2022 este artistă asociată a Centrului Național al Dansului București.
https://www.tangajdance.com/

Co-producția
Tangaj Dance și Centrul Național al Dansului București.

Data premierei
19.10.2019

Spectacolul face parte din proiectul „Sons and Daughters”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mențiuni speciale

Spectacolul poate conține efecte de lumină (stroboscop) ce pot dăuna copiilor sau persoanelor epileptice.

Spectacolul conține text în limba engleză.

Sari la conținut