fbpx

Cvartet pentru o lavalieră

  • Dans & performance
  • În cadrul Platforma Dansului Contemporan

60 min.

Info

Cvartet pentru o lavalieră este o instalaţie coregrafic–sonoră ce pune în discuţie mai multe idei legate de claustrare: lipsa de distanţă, ostaticii propriei noastre existenţe, toleranță. Fiind o compoziţie în timp real, singurul punct de referinţă şi sprijin este situaţia vizibilă/audibilă, constantă timp de 60 de minute. Toate ideile – un fel de cuvinte cheie de la care se porneşte –  vin în conjuncţie cu mişcarea sunetului, cu privirea publicului şi astfel se nasc alte idei, foarte neaşteptate… Aleatoriul prezenţei condiţionate de un anume context, atenţia asupra ritualurilor de percepţie, rămân pentru mine preocupări continue, dar şi facinaţii ale acestui du-te vino între ficţiune şi realitate.”
Vava Ştefănescu

Cvartet… e un joc de-a irepetabilitatea actului existențial. De fiecare dată când se găsesc închiși între cei patru pereți ai cabinei, cei trei dansatori refac un univers al tuturor posibilităţilor. Nimic nu e fixat, totul e compoziţie ad hoc. Există o permanentă tensiune a puterii înăuntrul cabinei telefonice, a echilibrului între genuri/sexe, forţă fizică şi morală, rezistenţă la energia invadatoare a privirii «de dincolo». Tensiune al cărei numitor comun e solidaritatea în izolare şi care se prelungeşte în afara zidului de sticlă, în ochiul receptorului, condamnat la non-intervenţie. Iar sunetul se prelungeşte insidios…”
Iulia Popovici, Ziua (iunie 2008)

Vava Ştefănescu este coregraf şi dansator, trăieşte şi lucrează în România. Absolventă a UNATC, la secţia de creaţie coregrafică. În 2004, obţine masterul în Cooperare Artistică Internaţională la Paris 8 – URF Arts, Franţa. În prezent, este director al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti. Abordează forme scenice foarte diverse, de la studiul limbajului de dans la forme radicale, de instalaţie coregrafică pentru obiecte şi corp (The fiction of objects, Copy and Paste  sau  Cvartet pentru lavalieră). Spectacolele sale, din care menționăm numai câteva – Occupy Vava, Swing, Solo on-line (Teatrul Naţional Cluj 2005),  Mioritza – instalaţie coregrafică, After all (Temps d’Images Cluj, 2011), sunt prezentate pe scenele naţionale şi internaţionale. În 2000, înfiinţează Centrul Multi Art Dans (MAD), o instituţie independentă pentru susţinerea artiştilor dansatori şi coregrafi şi creaţiei interdisciplinare, ce prefigurează CNDB. Susţine ateliere de compoziţie coregrafică sau interdisciplinară şi ateliere de dans contemporan în cadrul mai multor festivaluri, companii de dans, universități sau rezidenţe de creaţie în țară și străinătate.
 

Conceptul și coregrafia: Vava Ștefănescu
Coregrafia și interpretarea: Carmen Coțofană, Farid Fairuz, Mihaela Dancs
Soundscape: Vlaicu Golcea

Parteneri
LiterNet, Suplimentul de cultură, Port.ro, Fabri

Parteneri media
Radio Guerilla, TVR, 24-FUN, Hotnews.ro, Zoom, Mediafax.ro

Presa

Ziua IV: Băi, efemerule! – Platforma Dansului Contemporan, 2009 / Agenda LiterNet
Link 1

Captivi în propria viaţă – Cvartet pentru o lavalieră / Liternet.ro
Iulia Popovici
Link 1

Omul-instalaţie – Cvartet pentru o lavalieră / Liternet.ro
Daria Ghiu
Link 1

Știri

Sari la conținut