fbpx

Corpuri, vise și dans contemporan

Atelier
Cu Cosmin Manolescu

Luni, 4 mai 2015 – vineri, 8 mai 2015, 19.00 – 21.30

Sâmbătă, 9 mai 2015, 15.00 – 18.00

Info

Atelierul condus de coregraful Cosmin Manolescu la Centrul Național al Dansului este deschis în egală măsura publicului și artiștilor interesați, indiferent de domeniul artistic. Pe parcursul atelierului, participanții își vor descoperi corpul, vor lucra cu ochii închiși individual sau în grup și vor experimenta diferite construcții coregrafice pornind de la vise personale și de la unele din temele spectacolului “dreams.land” realizat de Cosmin Manolescu în 2007 la Luxemburg în cadrul programului “Luxemburg – Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007”. Atelierul va avea loc sub forma unui modul intensiv de dans contemporan deschis publicul larg cu sau fără experiență în dansul contemporan și artiștilor zilnic în perioada 4 – 8 mai ora 19.00 – 21.30 și 9 mai, ora 15.00 – 18.00 la Centrul Național al Dansului, sala Stere Popescu. Atelierul va cuprinde recontrucția unuia dintre momentele spectacolului dreams.land și prezentarea lui în fața publicului în data de 9 mai, ora 18.00. Numărul minim de participanți este de 10 persoane, iar data limită de înscriere este 28 aprilie. Fiecare participant este invitat să aducă la atelier o mască.

Nu știu de ce, însă de ceva vreme dorm puțin și visez foarte mult. Uneori am coșmaruri și mă trezesc brusc cu inima bătând puternic. Alteori mă visez sărutându-mă pe stradă cu oameni necunoscuți. Din când în când visez că alerg cu ochii închiși. Cel mai mult visez scene de dans, în locuri foarte diferite… Azi noapte am visat mai multe corpuri care se mișcau încet pe una piesele lui Nick Cave. Corpurile erau îmbrăcate toate în rochii de mireasă de toate culorile și erau scufundate într-o piscină imensă, goală. Nu-mi dau seama cine erau persoanele, pentru că aveau fața acoperită cu măști de toate tipurile și era un abur dens… La un moment dat cineva a început să scrie cu ruj pe corp. Nu-mi aduc aminte precis dacă era corpul tău sau al meu, oricum nu cred că asta contează. Uneori când mă trezesc din vis nu-mi mai aduc aminte decât fragmente din el. Unele vise se repetă ciclic. Cum ar fi ultimul, în care visez că lucrez la o versiune nouă de spectacol cu oameni necunoscuți, unde publicul este la început legat la ochi. Cum a fost în dreams.land, însă total diferit. Pare o nebunie, însă cred că-mi place tare ideea asta. Cred că ar fi o experiență nouă și pentru mine și pentru participanți. Va fi cu siguranță ceva nou să conduc un atelier intensiv de dans contemporan în care să reconstruiesc o piesă mai veche. Dacă te interesează propunerea de a descoperi dansul contemporan din interior și de a lucra cu visele tale și ale altora, vino și tu la atelierul corpuri, vise și dans contemporan. (Cosmin Manolescu)

Cosmin Manolescu este coregraf, performer și director al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, șa. Din 1998 a condus ateliere de dans pentru copii, actori, profesioniști ai dansului și public larg la București, Cluj, Sfântu-Gheorghe, Uzes, Istanbul, Porto, Luxemburg, Riga și a participat în diverse proiecte internaționale de cercetare artistică la Berlin, Lisabona, Paris, Potsdam etc. În cei peste 15 ani de activitate profesională a organizat numeroase proiecte culturale și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. În iunie 2012 a lansat împreună cu Ștefania Ferchedău platforma ZonaD, care a funcționat ca un spațiu de dans contemporan pînă în decembrie 2014, organizând în mod curent ateliere și cursuri de dans contemporan pentru artiști și amatori, desfășurate în prezent în format itinerant (http://zonadstudio.wordpress.com/). Din 2013 conduce proiectul de colaborare artistică româno-japonez Eastern Connection, care se va finaliza în noiembrie 2015 cu premiera unui spectacolului the kite, realizat în colaborare cu coregraful japonez Zan Yamashita. Din 2011 desfășoară împreună cu Ștefania Ferchedău programul european E-Motional (www.e-motional.eu). În decembrie 2014 Centrul Național al Dansului i-a acordat lui Cosmin Manolescu premiul de excelență pentru contribuția adusă dezvoltării dansului contemporan.

Paragraf 3 separat

Sari la conținut