fbpx

Consultațiile poetice și coregrafice

  • Intersecții
  • Eveniment fără public
  • Acces pe bază de concurs

20 min.

Consu

19.03.2021

vineri

18:00

Info

Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot și-au imaginat o serie de „consultații poetice”, pe care le-au oferit pe străzile din Reims și Paris. Principiul era foarte simplu: un artist vorbește cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit și se continuă prin recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversație. Actorul încheie dialogul propunând o „prescripție” poetică.

Inițiate de Théâtre de la Ville – Paris la începutul pandemiei, consultațiile poetice au fost reinventate pentru a se adapta situației în care trăim cu toții. Până în prezent, peste 90 de actori francezi și străini s-au reunit într-o „trupă imaginară” pentru a oferi consultații prin telefon și peste 35 de parteneri internaționali oferă consultații în limbile greacă, spaniolă, engleză, portugheză, maghiară, wolof, beti, lingala, sango, pidgin, congo, italiană, albaneză, germană, arabă, ebraică, mandarină… și română. O inițiativă de solidaritate europeană, proiectul pornit inițial prin intermediul telefonului pune în legătură oameni, indiferent de țara de origine, accentuând importanța creativității ca generator al unui dialog care vindecă și chestionând, totodată, rolul și spațiul artei în societatea europeană.

În 2020, consultațiile poetice în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42 și PEN România, o inițiativă a dezbaterilor culturale europene inițiată și curatoriată de Corina Șuteu la București.

În 2021, Centrul Național al Dansului București se alătură proiectului, iar consultațiile poetice se metamorfozează în consultații coregrafice / dansate. CNDB a invitat, astfel, patru artiști: Valentina de Piante, Mădălina Dan, Corina Dumitrescu și Florin Fieroiu, care vor oferi participanților prescripții artistice în următoarele luni. 

Sesiunile de consultații coregrafice / dansate de la CNDB se întâmplă într-un format intim și presupun o întâlnire fizică 1 la 1 între artist și participant. Consultația începe cu o primă întrebare „Cum ești?”, apoi urmează o discuție, iar în cele din urmă consultația se încheie cu oferirea unui remediu poetic. Dacă în versiunea inițială a proiectului se recita o poezie, la CNDB artiștii coregrafi propun participanților un remediu coregrafic / dansat.

Pe 19 martie 2021, Valentina De Piante este prima dintre cei patru artiști invitați să ofere consultații coregrafice / dansate. 

BIOGRAFIE: Valentina de Piante este lector universitar, doctor în artele perfomative, coordonator de proiecte, coregraf și performer, practician al metodei Feldenkrais®. Coregrafiile ei au fost prezentate în cadrul Explore Festival, ImPulsTanz-Viena, Centrul Național al Dansului, Trois C-L Luxemburg, în diferite Muzee Naționale, în spații urbane nonconvenționale și în natură. A ținut conferințe îmbogățite de o intensă activitate corporală la Wasp Studios, la simpozionul Teching the Teachers-București- Budapest și la Centrul Cinetic. În decembrie 2020, primește Premiul CNBD pentru activitatea sa ca artist independent. 

În 2016, a fost selectată că fiind una dintre cei [8:tension] coregrafi de la Festivalul International de la Viena. Ca artist, studiază o abordare circumferențială  asupra conștientizării în diverse formate, împărtășind practicile performative cu alți artiști și oameni de știință. Ca pedagog, este interesată de implementarea unor proiecte artistice intedisciplinare în cadrul școlilor, care integrează corpul  în  educație: proiectul H.e.art-Humans embodying Art, Leonardo.500, sau Family Arts Project. 

Este membru fondator al asociației  Viu Grai și colaborează cu Indie Box, Centrul National al Dansului, Areal, Arhipera, Montage, Graphis 122, Re-Creăm și cu asociația  Dante Alighieri-București.    

O propunere gratuită, deschisă tuturor

Acesta este un eveniment fără public și are un număr limitat de 4 consultații disponibile (de la orele 18:00, 18:40, 19:20 și 20:00). Distribuirea acestora este gratuiă și se face prin concursurile de pe paginile de facebook și instagram ale CNDB.

Proiect inițiat de Théâtre de la Ville – Paris.Mai multe informații despre consultațiile poetice, aici.

Artist invitat: Valentina De Piante

Partener coordonator
Insula 42

Partener
PEN România

Presa

Un apel neașteptat și o consultație poetică la telefon Capital Cultural
Link 1

Mențiuni speciale

Eveniment fără public
Acces pe bază de concurs

02.04.2021

vineri

17:00

vineri

17:00

Consultațiile poetice și coregrafice

cu Valentina De Piante

Consultațiile poetice și coregrafice

28.04.2021

miercuri

18:00

miercuri

18:00

Consultații poetice și coregrafice

cu Mădălina Dan

Consultații poetice și coregrafice

29.04.2021

joi

18:00

joi

18:00

Consultații poetice și coregrafice

cu Mădălina Dan

Consultații poetice și coregrafice
Sari la conținut