fbpx

Consultații poetice și coregrafice

  • Intersecții
  • Eveniment fără public
  • Acces pe bază de concurs

20 min.

Consultatii poetice și coregrafice cu Mădălina Dan

28.04.2021

miercuri

18:00

la sala CNDB „Stere Popescu”

Info

Cu ani în urmă, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota și scriitorul Fabrice Melquiot și-au imaginat o serie de „consultații poetice”, pe care le-au oferit pe străzile din Reims și Paris. Principiul era foarte simplu: un artist vorbește cu un trecător necunoscut timp de 20 de minute. Schimbul este gratuit și se continuă prin recitarea uneia sau a mai multor poezii inspirate din conversație. Actorul încheie dialogul propunând o „prescripție” poetică.

Inițiate de Théâtre de la Ville – Paris la începutul pandemiei, consultațiile poetice au fost reinventate pentru a se adapta situației în care trăim cu toții. Până în prezent, peste 90 de actori francezi și străini s-au reunit într-o „trupă imaginară” pentru a oferi consultații prin telefon și peste 35 de parteneri internaționali oferă consultații în limbile greacă, spaniolă, engleză, portugheză, maghiară, wolof, beti, lingala, sango, pidgin, congo, italiană, albaneză, germană, arabă, ebraică, mandarină… și română. O inițiativă de solidaritate europeană, proiectul pornit inițial prin intermediul telefonului pune în legătură oameni, indiferent de țara de origine, accentuând importanța creativității ca generator al unui dialog care vindecă și chestionând, totodată, rolul și spațiul artei în societatea europeană.

În 2020, consultațiile poetice în limba română au fost lansate în parteneriat cu Insula 42 și PEN România, o inițiativă a dezbaterilor culturale europene inițiată și curatoriată de Corina Șuteu la București.

În 2021, Centrul Național al Dansului București se alătură proiectului, iar consultațiile poetice se metamorfozează în consultații coregrafice / dansate. CNDB a invitat, astfel, patru artiști: Valentina de Piante, Mădălina Dan, Corina Dumitrescu și Florin Fieroiu, care vor oferi participanților prescripții artistice în următoarele luni. 

Sesiunile de consultații coregrafice / dansate de la CNDB se întâmplă într-un format intim și presupun o întâlnire fizică 1 la 1 între artist și participant. Consultația începe cu o primă întrebare „Cum ești?”, apoi urmează o discuție, iar în cele din urmă consultația se încheie cu oferirea unui remediu poetic. Dacă în versiunea inițială a proiectului se recita o poezie, la CNDB artiștii coregrafi propun participanților un remediu coregrafic / dansat.

Pe 28 și 29 aprilie 2021, Mădălina Dan este a doua dintre cei patru artiști invitați să ofere consultații poetice și coregrafice. 

O propunere gratuită, deschisă tuturor

Acesta este un eveniment fără public și are un număr limitat de 4 consultații disponibile (de la orele 17:00, 17:40, 18:20 și 19:00). Distribuirea acestora este gratuiă și se face prin concursurile de pe paginile de facebook și instagram ale CNDB.

Proiect inițiat de Théâtre de la Ville – Paris. Mai multe informații despre consultațiile poetice, aici.

Pentru evenimentul de pe facebook, click aici.

Artist invitat: Mădălina Dan

Mădălina Dan este absolventă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București și a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București – secția coregrafie; tot la UNATC a absolvit și un master în scriere dramatică. Din 1998 pînă în 2003 este membră a companiei de dans „Oleg Danovski” din Constanța. În 2008 participă la programul de burse pentru dans contemporan „DanceWeb Scholarship” – Viena. Mădălina Dan a fost artistă invitată la Școala de Dans din cadrul Arizona State University şi artistă asociată a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti în 2016. A studiat în Berlin la HZT (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin) la programul SoDA (Solo/Dance/Authorship). Lucrările sale au fost prezentate la Springdance Festival Utrecht, Balkan Dance Platform – Novi Sad, eXplore Dance Festival – București, Temps d’Images – Cluj, SouthBank Center & Chisenhale Dance Space – Londra, Fabrik Potsdam, Hebbel am Uffer – Berlin, TanzFabrik-Berlin, Tanzquartier Wien, Dance Theater Workshop – New York, Firkin Crane-Cork, Alta Theater – Praga, Art Stations Foundation – Poznan, Sophien Saale – Berlin, FFT Düsseldorf, Impulse Festival, Mulheim, Lyon Dance Biennale, Schauschpiel Leipzig, Hellerau – Dresda etc. În 2015 a fost laureată a Premiilor CNDB 2015, pentru contribuţia sa în dans şi performance prin spectacole, ateliere, laboratoare de creaţie şi proiecte de mentorat.

Partener coordonator
Insula 42

Parteneri
PEN România

Presa

Un apel neașteptat și o consultație poetică la telefon Capital Cultural
Link 1

Mențiuni speciale

Eveniment fără public
Acces pe bază de concurs

19.03.2021

vineri

18:00

vineri

18:00

Consultațiile poetice și coregrafice

cu Valentina De Piante

Consultațiile poetice și coregrafice

02.04.2021

vineri

17:00

vineri

17:00

Consultațiile poetice și coregrafice

cu Valentina De Piante

Consultațiile poetice și coregrafice

29.04.2021

joi

18:00

joi

18:00

Consultații poetice și coregrafice

cu Mădălina Dan

Consultații poetice și coregrafice
Sari la conținut