Codomestication

  • Dans & performance
  • Spectacol găzduit
  • În cadrul proiectului Imagine Human

60 min.

Info

Programul „Imagine human” continuă cu cel de-al doilea eveniment, performance-ul „Codomestication”, de Krõõt Juurak & Alex Bailey, o coproducție TQW și autorii. Performance-ul este urmat de un artist talk facilitat de curatoarea programului, Adriana Gheorghe.

“Am făcut acest performance nu doar pentru că ne dorim o societate care integrează copiii și diferența, ci și pentru felul în care ‘cei diferiți’ ne inspiră, mai ales prin potențialul lor de a ne submina și sparge tiparele prestabilite de lucru” – Krõõt Juurak & Alex Bailey

Cuplul de artiști, fericiții părinți ai lui Albert, combină conceptele de tip munca afectivă, îngrijirea copilului și munca artistică, lucrarea lor adresând natura precară a tuturor celor menționate. Cei doi l-au invitat pe Albert în calitate de coregraf, regizor și posibil performer colaborator al lucrării „Codomestication”. Conviețuirea și colaborarea cu un copil mic pot fi pline de provocare și frustrare – s-ar putea, foarte bine, să fie nevoie ca noi, adulții, să renunțăm la mare parte din dorințele noastre personale și idealurile artistice proprii, pentru ca această lucrare să devină posibilă.

“Copiii îi forțează pe adulți să devină ori anarhiști, ori autoritari” (Darren O’Donnell în ‘Haircuts by Children’).

O societate în care trebuie ales între muncă și timpul petrecut cu copilul, între munca artistică și cea afectivă, nu este acceptabilă pentru noi. Trăim într-o lume în care sensul noțiunii de muncă este într-o continuă transformare. Va trebui să ne uităm cu mai multă atenție la copii pentru a înțelege ce ar putea însemna munca în viitor.

Krõõt Juurak și Alex Bailey sunt artiști și performeri stabiliți în Viena. Colaborările lor recente includ lucrările Animal Jokes (for Animals) și Performances for Pets, performate în varii spații publice și private din Europa. Krõõt Juurak a mai fost prezentă la București cu lucrările Bad Mood și Various Moods, în 2018, la Salonul de proiecte, în cadrul Teorie vie durațională.

„Imagine human” este un program de performance inițiat de Adriana Gheorghe. Cum ar fi dacă umanul n-ar fi ceva ce trebuie depășit, ci dimpotrivă, ceva în curs de imaginare. Cum ar fi dacă nu ar fi totul atât de trist în lume și ar exista spațiu de imaginare, acțiune și transformare foarte, foarte aproape. Cum ar fi dacă performance-ul și performativitatea n-ar fi noțiuni abuzate (imposibile în limba română) și ar deveni frecvența care aduce aproape umanul și imaginarea, viața și dimensiunea estetică. Cum ar fi dacă a participa la un performance, de o parte sau alta a performării, ar fi o invitație la o continuă reformulare a propriei subiectivități și la imaginarea de noi roluri în societate sau, de ce nu, de noi realități. Cum ar fi dacă performativitatea ar fi acel virus care destabilizează mediile și formatele recognoscibile producând panică intermedială (Ar putea arăta ca performance dar..) și fix această indeterminare ar deveni o mare forță poetică și politică!

de: Krõõt Juurak & Alex Bailey

Cu
Krõõt Juurak & Alex Bailey

Foto credits
Vlad Brăteanu

Producția
Tanzquarter Wien

Cu sprijinul
DANCE ON TOUR AUSTRIA – un proiect de Tanzquartier Wien in cooperare cu Federal Ministry for Europe, Integration and Foreign Affairs.

Parteneri
Centrul Dansului Tanzquartier Wien, tranzit.ro, Anca Poterașu Gallery

Proiectul „Imagine Human” este organizat de Asociatia Culturala Solitude Project și co-finanțat de Administratia Fondului Cultural Național AFCN

Sari la conținut