IRIS

  • Performance
  • În cadrul Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) #4

55 min.

Info

Un spectacolul multidisciplinar care explorează teme precum puterea, dorința și supraviețuirea prin dans, film și fotografie, IRIS vine cu o propunere inedită pentru public, prin sincronizarea a cinci filme de dans cu performance-ul celor doi dansatori.

Pornind de la 17 interviuri cu persoane la vârsta de 80-90 de ani, spectacolul se întreabă despre ce anume am vrea să vorbim atunci când sfârșitul se apropie. Ce ne amintim cel mai mult? Ce poate să ne spună o persoană cu atât de multă experiență, dacă ne oprim și ascultăm? Fiecare dintre cele 17 persoane intervievate este un erou, care ne dezvăluie din înțelepciunea lui. Interviurile sunt baza a 5 povești suprarealiste, care compun o călătorie la granița dintre spațiul sensibil al scenei și peisajele sălbatice din film.

Prezentat în premieră în România, IRIS aduce pe scena Centrului Național al Dansului București, doi dansatori care au colaborat cu renumite companii internaționale precum Cullberg Ballet, Martha Graham și Mats Ek Company, în coregrafia uneia dintre coregrafele emergente ale Finlandei – Johanna Nuutinen.

Johanna Nuutinen, dansatoare și coregrafă. Ca membră a Baletului Național din Finlanda și-a început cariera de succes alături de companie, dansând în lucrări de Ohad Naharin, William Forsythe, Johan Inger, Jacobo Godani, Sylvie Guillem, John Neumeier, Jorma Elo și Jorma Uotinen, printre alții. În paralel, și-a creat propriile producții de scenă și film.

În 2013, Johanna a creat un scurt film de dans, ME – The Story of a Performance, în colaborare cu regizorii Jopsu și Timo Ramu (MUSUTA Ltd.). Până acum, filmul a fost prezentat la peste 40 de festivaluri internaționale de film de dans și design. Producția ei solo HATCHED devine un succes internațional, după ce a avut premiera la Hong Kong și a continuat cu turnee în Rusia și Finlanda.

În 2017 a revenit cu două noi premiere – IRIS și ROOMS, prezentate în turneu internațional în Europa și Asia.

Informații suplimentare: http://www.bidff.ro/romana#iris-ro

Coregraf: Johanna Nuutinen
Scenariu film: Johanna Nuutinen, Jukka Rajala-Granstubb
Director de imagine: Jukka Rajala-Granstubb
Performeri pe scenă: Jonna Aaltonen, Eero Vesterinen
Compozitori: Tuomas Norvio, Tapani Rinne
Light Designer: Joonas Tikkanen
Designer Costume: Minttu Vesala

Organizat de
Asociatia Tangaj Dance

Parteneri
Cinema Elvira Popescu (Institutul Francez din România), Centrul Național al Dansului București, Deschis Atelier & Deschis Gastrobar, Linotip – Centru Indepedent Coregrafic, Cinetic, Qreator by IQOS.

Finanțat de
Ministerul Culturii și Identității Naționale

Cu sprijinul
Centrul National al Cinematografiei / Romanian Film Centre, Institutul Cultural Român, Honorary Consulate of Iceland in Romania, British Council Romania, Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet/Institutul Maghiar din București, 4 Proof Film și DHL Express Romania.

Sari la conținut