fbpx

Both Sitting Duet

  • Dans & performance
  • În cadrul Explore Dance Festival

45 min.

© Alastair Muir

Info

Colaborarea dintre coregraful Jonathan Burrows și compozitorul Matteo Fargion a dus la crearea unei trilogii care, în ultimii ani a devenit subiectul cel mai des menţionat pe plan internaţional cu privire la dansul britanic. Începând cu 2002, cei doi artişti au prezentat 170 de reprezentaţii în 37 de ţări, iar în 2004 au câştigat New York Dance and Performance Bessie Award. Această creaţie este o investigare subtilă a modului în care este percepută relația dintre dans și muzică, dar și a, concomitent, granițelor fragile și flexibile dintre cele două lumi. Este o meditaţie formală, dar plină de umor asupra naturii comunicării și a relației, pe de o parte dintre cei doi performeri, pe de altă parte a celor doi artiști cu publicul lor.

Jonathan Burrows şi-a început cariera ca solist al Royal Ballet în Londra. În 1988, a format Jonathan Burrows Group pentru a-și prezenta propriile creații. De atunci a colaborat cu regizorul Jan Ritsema, compozitorul Matteo Fargion, dansatoarea Sylvie Guillem, regizorul de film Adam Robert și William Forsythe – Ballet Frankfurt. În 2008, a fost regizor asociat al lui Peter Handke în realizarea spectacolului The Hour We Knew Nothing of Each Other, pentru Teatrul Naţional din Londra. Între 1992- 2002, a fost artist asociat al Kunstencentrum Vooruit în Gent, Belgia, iar între 1998-1999 artist în rezidență la South Bank Centre, Londra. În 2002, Jonathan Burrows a primit premiul Foundation for Contemporary Performance Arts New York, în semn de recunoaștere a contribuţiilor sale neîntrerupte aduse dansului contemporan. Jonathan este profesor invitat al facultății P.A.R.T.S., condusă de Anne Teresa de Keersmaeker în Bruxelles și profesor invitat al Department of Drama and Theatre-Royal Holloway, University Of London.

Matteo Fargion a studiat compoziția la University of Natal, Africa de Sud și, ulterior, în Londra. L-a cunoscut pe Jonathan Burrows în 1988 și de atunci a realizat muzica pentru multe dintre lucrările acestuia. Matteo scrie muzică şi pentru teatru, incluzând un oratoriu (Das Kontingent) produs și prezentat la Schaubühne Berlin și TAT Frankfurt, un concert de operă (Le Bellezze d’Hortensia) la Theaterhaus în Stuttgart, coloana sonoră pentru numeroase producţii la Residenz Theater Munich. În 2004, a creat muzica pentru producția lui Thomas Ostermeier The Girl on the Sofa (de Jon Fosse), spectacol premiat la Edinburgh International Festival. În 2005, a colaborat și performat în spectacolul coregrafei Lynda Gaudreau Document 4 în Gent, Belgium. Piesa sa, Duets, scrisă în colaborare cu Kevin Volans, este produsă de Black Box Records. Matteo conduce workshop-uri de compoziţie la PARTS, şcoala condusă de Anne Teresa De Keersmaeker, în Bruxelles.

Coregrafia și interpretarea: Jonathan Burrows
Muzica și interpretarea: Matteo Fargion

Parteneri
Teatrul Notarra, Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Cărturești, Budureasca

Parteneri media
Observatorul Cultural, LiterNet.ro, Zoom, 24fun, Radio Guerilla

Sprijinit de
Eurotramp (Germany), Les Brigittines (Brussels), Charleroi/Danses, Centre Chorégraphique de la Communauté Francaise de Belgique (Brussels), Ballhaus Naunynstraße (Berlin) & sommer.bar 2007 – un proiect al Tanz im August & Kerstin Schroth (Berlin), Centrul National al Dansului – București, Asociația 4 Culture, ArCUB, Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Ilfov, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac, bm:uk, Koninkrijk der Nederlanden, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti

Presa

Exerciţiu de gîndire – Jonathan Burrows la eXplore dance festival, 2009 / Agenda LiterNet
Alexandra Niță
Link 1

Dansul ca exerciţiu de gîndire – eXplore Dance Festival 2009 / Agenda LiterNet
Gina Șerbănescu
Link 1

Sari la conținut