BLACK HYPERBOX

Cu Alina Popa, Florin Flueraș
  • Atelier

20 aprilie – 17 mai 2015

Info

BLACK HYPERBOX este un hiperspațiu de explorare și amplificare a dinamicilor speculative dintre teorie și practicile performative, concept și gest, afect și comportamente. Sesiuni practice vor fi alternate cu sesiuni orientate către teorie și filosofie contemporană (speculativă). Fiecare își va urma un traseu propriu, deviat însă productiv prin metode de lucru în proximitate, dincolo de consens, prin parazitare, canibalism, trădare, negare, hiperempatie, telepatie, viclenie, intensificarea coincidențelor și alte tactici descoperite pe parcurs. Pentru a participa este binevenit un interes pentru cubul negru sau alte configurații de performance, ca posibile spații pentru experimentări conceptuale și comportamentale.

Chiar dacă în București lipsesc cadrele de discuție despre legătura între concepte actuale (ca de exemplu hiperstiție, canibalism metafizic, modelul eului fenomenal, gândirea extinctională și post-speranță, accelerationism, transmodernitate, normcore, xenofeminism, escapologie, etc.) și practici artistice, aceste întâlniri nu vor fi educaționale în sensul clasic. Mai degrabă ne vom ciocni de texte și teorii, vom învăța mai ales din ceea ce ne depășește, și vom specula prin practici. Black Hyperbox va fi un spațiu unde alienarea sistematică poate deveni o metodă de producție în sine, prin implicarea în cercetările și metodele celorlați. La final, fiecare participant(ă) va putea prezenta câte un scurt performance/acțiune/lecture ca o formă de a încheia întâlnirile noastre.

Alina Popa oscilează între teorie/text, performance și artă vizuală. A fondat Unsorcery împreună cu Florin Flueras și Biroul de Cercetări Melodramatice împreună cu Irina Gheorghe. Contribuie la diferite alte proiecte ca de exemplu Postspectacol, Robin Hood Minor Asset Management, Room -1. Interesată mai ales de rupturile dar și de continuitatea între teorie/filosofie și performance/dans contemporan, a dezvoltat în cadrul Unsorcery practici-concept precum Second Body, Dead Thinking, Eternal Feeding Technique, End Dream. Ca rezultate scurse dintr-o cercetare de lungă durată a antropologiei braziliene, scrierilor lui Clarice Lispector, limitelor fenomenologiei și filosofiei matematicii, au apărut și alte concepte secundare: gândirea patho-logică, eu-uri junk, autofagie cosmică, devenirea-extremofil, criptoplexie, X-orizont. Proiectele ei au fost prezentate la BAK Utrecht, MUMOK Vienna, MNAC, CNDB, DEPO Istanbul, Ujazdowski Castle Warsaw, Jardim Equatorial Sao Paolo, Teatru-Spălătorie Chișinău, Salonul de proiecte București, Tranzit.sk Bratislava, Theater Rampe Stuttgart, Cda-projects Istanbul, House of Drama Oslo, etc. Ea este parte din colectivul și echipa editorială Bezna, și scrie în prezent o carte de teorie-ficțiune, Dark Wounds of Light, împreună cu Nicola Masciandaro.

Florin Flueraș schimbă și amestecă adesea contextele în care activează: dans contemporan, arte vizuale, activism abstract, teorie. Este implicat în proiecte de lungă durată ca Unsorcery, Postspectacol, Candidatura la Președinție, Romanian Dance History, Robin Hood Minor Asset Management, Bezna, dezvoltate și prezentate în Jardim Equatorial Sao Paulo, HAU Berlin, Tanzquartier Vienna, DeSingle Antwerp, Springdance Utrecht, Kaai Theatre Brussels, Dramatikkenshus Oslo, MUMOK Vienna, CNDB, Akademie Schloss Solitude Stuttgart, Teatrul Spălătorie, Salonul de Proiecte, Depo Istanbul, etc. Printre intențiile Unsorcery e și aceea de destabilizare a teoriei prin practici speculative și a practicilor prin teorie. Pentru a duce la bun sfârșit aceste intenții precum și altele mai mult sau mai puțin ascunse din spatele Unsorcery, el dezvoltă în prezent performance-uri și teorie prin intermediul unor practici și concepte ca Dead Thinking, Second Body, End Dream, Eternal Feeding.

Scrieți-ne în câteva rânduri de ce ați vrea să participați sau despre ce ați vrea să faceți la (maxim 600 de cuvinte). Termen limită 15 Aprilie. Black Hyperbox va avea loc între 20 Aprilie – 17 Mai (cu posibilitatea de a se prelungi și în toamnă). Întâlnirile vor avea loc de 3-4 ori pe săptămână, seara la CNDB. Din când în când Hipercutia Neagră va fi deschisă publicului.

Sari la conținut