Ateliere de practici somatice 2: Awareness through movement
Cu Valentina de Piante Niculae
Info
Workshopurile susținute de Mădălina Dan și Valentina de Piante au ca scop facilitarea întâlnirii dintre practicienii din domeniile dansului și artei, psihologiei, al terapiilor somatice, ONG-urilor sociale și medicale, în vederea creării unui dialog și schimb de experință interdisciplinare, care pot oferi abordari și perspective noi de îngrijire, cunoaștere și vindecare prin corp.
Întâlnirea dintre mai multe domenii de activitate și expertize diverse vrea să deschidă o direcție de implementare a metodelor complementare somatice în sfera socială, medicală și de îngrijire, dar și diseminarea informațiilor și tehnicilor din sfera dansului contemporan spre categorii sociale cât mai diverse. La ateliere sunt invitați să participe coregrafi, dansatori, persoane din sistemul medical, personalul calificat din spitale, psihologi, art-terapeuți, părinți și aparținători ai persoanelor cu dizabilități.
Atelierul condus de Valentina De Piante propune lecțiile de AWARENESS THROUGH MOVEMENT ale metodei Feldenkrais®, îmbinate cu exerciții în grup și sesiuni de feedback. Metoda Feldenkrais pune accent pe potențialul creativ al fiecăruia explorând pattern-uri de mișcare atipice. Mișcările neobișnuite ajută la expandarea propriului bagaj motor, la o mai profundă conștientizare corporală. Împreuna cu o conștientizare corporală, metoda ajută la schimbarea pattern-urilor emoționale și de gândire.
Creatorul metodei, Moshe Feldenkrais, punea accent pe persoană și pe felul în care se prelucrează în timp real informații despre corp, despre senzații, impulsuri imperceptibile și necunoscute. Metoda face parte din studiile transdisciplinare de Embodied Cognition, care postulează că orice cunoaștere și auto-cunoaștere depind de gradul de conștientizare a corpului și că prin corp se poate schimba gândirea, emoția și percepția. De aceea abordarea este experiențială: secvențele de mișcări sunt simțite pe propria piele, iar mai apoi este studiat mecanismul neurofiziologic de feedback – se observă gândirea și starea după experiența mișcării. Metoda ajunge să dea la o parte stereotipurile curente despre forță, efort, tonus, întinderea corpului. Pentru Feldenkrais mișcarea este un eveniment complex care iradiază cu trasee foarte personale: ea înseamnă de fapt o organizare complexă dintre intenții contradictorii, emoție, imaginea propriei persoane, atenție și organizare a corpului.
Metoda Feldenkrais este o modalitate de explorare și miscare corporală ce urmărește dezvoltarea potențialului creativ. Este recomandată pentru dansatori, terapeuți, actori, cât și oricărei persoane interesate de autocunoaștere și crestere personală.
Valentina De Piante Niculae este cadru didactic al UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Este singurul profesor din țară cu expertiză ATM și FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat la evenimentul TTT – Teaching the Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta. În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicat nevăzătorilor și performerilor. În anul 2016 a facut parte din [8:tension] choreographers, obținând o bursă la ImPulsTanz de la Viena cu performance M.E.L.T. Motion Emotion and Lateral Thinking, creat împreuna cu KrootJuurak ( dramaturgia) și Eduard Gabia (sound research). Face parte din feedback team a noi cercetări interdisciplinare IDOCDE Mind the Dance, publicat în anul 2017.
Din anul 2017 este interesată de studiile interdisciplinare adresate copiilor și adolescenților, cercetând cum mișcarea este un declanșator de creativitate și de autocunoaștere. Proiectul, h.e.art human emobodying art, realizat împreuna cu Alexandra Bălășoiu, cu Ioana Manciu și cu expertiza clinică a psihologului Simona Petreaca (la care s-au adaugat inginerul de sunet Mara Maracinescu, artisti video ca Alina Usurelu, Bianca Pintea, Dorin Moldoveanu, Gordana Mihailov și compozitorul Florin Ciocan) a documentat procesul întampinat cu 4 grupe de adolescenți de la liceele Tonitza, Capsali, Școala pentru Deficienși de Vedere și Asociația Gifted (copii supradotați). Plecând de la metoda Feldenkrais, fiecare grupă a fost ghidată prin metoda Feldenkrais și metoda Siegel către practici interdisciplinare care au implicat mișcare, desen, dans și sesiunile de feedback. Rezultatele testelor psihologice luate după sesiunile de lucru au fost extrem de pozitive. În anul 2017 a colaborat în proiectul interdisciplinar al Alexandrei Bălășoiu EARSIGHT, lucrând cu deficienți de vedere. Earsight crează inter-relaţii dintre spațiul intern și cel public prin corp, simțuri și limbaj. Propune în cadrul proiectului 3 abordări distincte ale percepţiei şi corporalităţii: Perceiving Body, Thinking Body şi Speaking Body, fiind interesaţi de traseul senzațiilor, gândurilor şi acţiunilor.
Workshopurile fac parte din intervenția culturală THE AGENCY OF TOUCH.
Organizat de
Asociația Culturală GRAPHIS 122
Parteneri
Magicamp, Hospice Casa Speranței, Centrul de Îngrijire Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen, CNDB, Linotip, Veioza Arte, ActiveWatch și Homemade Culture.
Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.