fbpx

Atelier de inițiere în metoda Feldenkrais

Atelier
Cu Valentina de Piante Niculae

Marți, 16 aprilie 2019
Vineri, 19 aprilie 2019

Info

Workshopurile din cadrul proiectului „Agenția de practici somatice” au ca scop facilitarea întâlnirii dintre practicienii din domeniile dansului și artei, psihologiei, al terapiilor somatice, ONG-urilor sociale și medicale, în vederea creării unui dialog și schimb de experință interdisciplinare, care pot oferi abordari și perspective noi de îngrijire, cunoaștere și vindecare prin corp.

Atelierul condus de Valentina De Piante propune lecțiile de AWARENESS THROUGH MOVEMENT ale metodei Feldenkrais®, îmbinate cu exerciții în grup și sesiuni de feedback. Metoda Feldenkrais pune accent pe potențialul creativ al fiecăruia explorând pattern-uri de mișcare atipice. Mișcările neobișnuite ajută la expandarea propriului bagaj motor, la o mai profundă conștientizare corporală. Împreuna cu o conștientizare corporală, metoda ajută la schimbarea pattern-urilor emoționale și de gândire. Creatorul metodei, Moshe Feldenkrais, punea accent pe persoană și pe felul în care se prelucrează în timp real informații despre corp, despre senzații, impulsuri imperceptibile și necunoscute. Metoda face parte din studiile transdisciplinare de Embodied Cognition, care postulează că orice cunoaștere și auto-cunoaștere depind de gradul de conștientizare a corpului și că prin corp se poate schimba gândirea, emoția și percepția. De aceea abordarea este experiențială: secvențele de mișcări sunt simțite pe propria piele, iar mai apoi este studiat mecanismul neurofiziologic de feedback – se observă gândirea și starea după experiența mișcării. Metoda ajunge să dea la o parte stereotipurile curente despre forță, efort, tonus, întinderea corpului. Metoda Feldenkrais este o modalitate de explorare și miscare corporală ce urmărește dezvoltarea potențialului creativ, recomandată pentru dansatori, terapeuți, actori, cât și oricărei persoane interesate de autocunoaștere și crestere personală.

Valentina De Piante Niculae este cadru didactic al UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Este singurul profesor din țară cu expertiză ATM și FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat la evenimentul TTT – Teaching the Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta. În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicat nevăzătorilor și performerilor.

Workshopurile fac parte din intervenția culturală AGENȚIA DE PRACTICI SOMATICE.
Întâlnirea dintre mai multe domenii de activitate și expertize diverse vrea să deschidă o direcție de implementare a metodelor complementare somatice în sfera socială, medicală și de îngrijire, dar și diseminarea informațiilor și tehnicilor din sfera dansului contemporan spre categorii sociale cât mai diverse. La ateliere sunt invitați să participe coregrafi, dansatori, persoane din sistemul medical, personalul calificat din spitale, psihologi, art-terapeuți, părinți și aparținători ai persoanelor cu dizabilități.

Organizat de
Asociația Culturală GRAPHIS 122

Parteneri
Centrul de Îngrijire Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen și CNDB

Co-finanțat de
Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sari la conținut