Atelier de dramaturgie coregrafică

Cu Rui Catalao
  • Atelier

Marți, 27 martie – miercuri, 4 aprilie 2007, 17:30 – 21:00

Info

„Dramaturgia este percepută adesea ca un scenariu înmânat coregrafului pentru a-l transforma în mișcare și limbaj gestual.

Această interpretare simplistă poate fi adevarată doar în contextul unei viziuni clasice asupra dansului, presupunând codurile și vocabularul specific. Însă în sfera dansului contemporan – unde corpului nu îi mai este atribuită o semnificație – dramaturgia
își găsește sensul numai în urma procesului creativ.

În cadrul atelierului propus, dramaturgia va structura materialul coregrafic ca o experiență în timp. Aceasta înseamnă de asemenea:
combinarea elementelor având în vedere strategia și folosirea perspectivei nu doar de dragul impactului vizual, dar ca informație pertinentă pentru spectator.

Dramaturgia coregrafică este, în viziunea mea, o traducere estetică a creației coregrafului și a performerului.

Coregraful elaboreaza studiul tehnic și felul în care dansatorul ar trebui să abordeze și să dezvolte acest studiu.

Asumându-și rolul de spectator, dramaturgul imaginează cum  vor fi percepute din exterior aceste acțiuni, propunând schimbări și tranziții potrivite înțelegerii spectatorului.

Cu cât coregrafii și dansatorii se dedică cercetării coregrafice, cu atât mai greu le este să își privească munca din exterior.
Această propunere se referă așadar la pregătirea unui spectacol pentru confruntarea cu publicul neavizat
(care nu cunoaște motivațiile și procesul prin care artiștii au trecut, și ignorând detaliile tehnice).

Acest atelier va da răspunsuri celor mai importante etape în desăvârșirea unei lucrări coregrafice: definirea ideilor, alegerea și structurarea materialului coregrafic.

Șlefuirea materialului este pasul definitoriu într-un proces artistic (care aduce munca la o identitate proprie).

Dramaturgia constituie deci un rol vital în ultima parte a proiectului – menită să construiască o punte între acțiunile dansatorilor
și imaginile percepute dinafară, pentru ca spectacolul să devină o experiență în timp conținând un început, un conținut și
un sfârșit și nu doar o gramadă de momente aleatorii mai mult sau mai puțin interesante.

Participanții sunt invitați să propună propriile lor lucrări (chiar daca sunt în faza incipientă) pentru a servi drept material de analiză pe parcursul atelierului.”

Rui Catalao

Rui Catalao s-a născut în Calem, Portugalia, în 1971. S-a afirmat ca jurnalist și critic (muzical, de film, literar), apoi a început să lucreze ca dramaturg și interpret alături de coregraful Joao Fiadeiro. A colaborat cu coregrafii Manuel Pelmuș, Brynjar Bandlien și Miguel Pereira. Este autorul pieselor „My kind of job”, „The dark room” (împreună cu Manuel Pelmuș) și „Elogio da classe politica Potuguesa”.

Atelierul se adresează în exclusivitate dansatorilor și coregrafilor profesioniști. 

Înscrierile se pot face pe adresa , cu mențiunea „Atelier – Rui Catalao”, până la data de 23 martie 2007.

Numărul de locuri disponibil este de maxim 10 participanți, iar locurile se vor ocupa în ordinea înscrierilor. La acest atelier asistența este liberă.

Taxa de participare este de 45 lei.

Sari la conținut