fbpx

Acțiune invizibilă

Atelier
Cu ERRO Grupo

joi, 19 iunie 2014 și vineri, 20 iunie 2014, între 15.00 – 19.00

Info

Nu există un loc mai bun decât spațiul public pentru cei care vor să integreze arta și viața. Abandonul convenției artistice este posibil doar atunci când renunțăm la numele de pe afiș, când renunțăm la a anunța piesa, când ne debarasăm de tot ego-ul nostru artistic, când dorința de a acționa înseamnă transformarea spațiilor și a oamenilor și nu cea de a păși pe cărările deja bătute ale artei în zonele sale prestablilite.

Atelierul Acțiune invizibilă se va concentra pe propunerile și tehnicile Teatrului Invizibil al lui Augusto Boal, posibilitățile sale artistice și politice dar și asupra problemelor etice care decurg de aici, prin analiza mai multor practici care folosesc această strategie. Având la bază o cercetare îndelungată a realației dintre performer, spațiu public urban și trecători vom face exerciții legate de aceasta folosind Acțiunea Invizibilă – o strategie pe care ERRO Grupo o aplică în mai multe dintre spectacolele sale și în practica de cercetare.

Atelierul susținut de membrii ERRO Grupo Pedro Bennaton, Luana Raiter și Luis Enrique Cudo se adresează performerilor (și nu numai), începători sau avansați, care urmăresc să lucreze în spații publice. Filosofia și practica ERRO Grupo vede arta teatrală și performativă ca interferență în viața orașului, dar și o importantă practică politică, colectivă și individuală.

Respectând filosofia lui Boal, acest atelier este deschis celor cu experiență în arte performative, urmărind întâlnirea unor participanți din diverse domenii (muzică, arte vizuale, inginerie, arhitectură, filosofie, geografie etc.)

ERRO Grupo a luat ființă în 2001 în Florianopolis, Santa Catarina, Brazilia. Prin construcția de situații în spațiul public, grupul caută legăturile dintre diferite limbaje artistice, performer, invazia spațiului public și diluarea artei în viața de zi cu zi. Folosind practica sa situațională, ERRO intervine în fluxul zilnic, peisajul și mediile urbane mereu în căutarea unor altor feluri de a trăi și de a se insinua în oraș. Explorarea spațiului are loc prin prisma arhitecturii, semnificațiilor și discursurilor prezente în oraș cu scopul de a găsi posibile situații și relații între cei care circulă pe stradă. În cei 13 ani de teatru de stradă, intervenții și performanceuri urbane, ERRO Grupo a câștigat numeroase premii și a circulat în mai bine de 60 de orașe în Brazilia. Internațional, ERRO și-a prezentat creațiile în New York și Austin, Texas (SUA), Buenos Aires (Argentina) și Bogota (Columbia). Între anii 2010-2012, grupul a primit unul dintre cele mai importante granturi de finanțare din Brazilia – Programul Cultural Petrobras. ERRO are o relație constantă cu Hemispheric Institute of Politics and Performance, în cadrul căreia a prezentat spectacolul Pedra la New York și a susținut workshopul Acțiune Invizibilă la Tisch School of the Arts, New York University în 2013. În luna iulie ERRO Grupo susține un turneu european în Barcelona, Paris și diferite orașe din România cu piesa Geografia inutil… scrisă de dramaturgul român Peca Ștefan, în urma unei perioade de lucru de o lună cu ERRO Grupo în Florianopolis. Tot în cadrul aceleiași colaborări are loc și workshopul Acțiune Invizibilă la București.

Sunt doar 15 locuri disponibile. Vă rugăm să trimiteți un paragraf de aproximativ 200 de cuvinte despre interesele și practica voastră în domeniul ales la adresa . Ideal, prezentarea ar trebui făcută în engleză.

Înscrierile se fac până la data de 15 iunie.

Prețul atelierului este de 70 lei.

Sari la conținut