fbpx

Știri

25.1.2018

back

Delicate Instruments of Engagement la Tanzquartier

Delicate Instruments of Engagement la Tanzquartier

Delicate Instruments of Engagement are premiera austriacă pe 26, 27 și 28 ianuarie, la Tanzquartier Viena. 

Lucrarea Alexandrei Pirici este o acțiune performativă continuă, performată de Paul Dunca, Paula Gherghe, Farid Fairuz, Maria Mora și Cristian Nanculescu.
O producție a Impulse Theater Festival și FFT Düsseldorf în coproducție cu Kunsthalle Düsseldorf, Art Association for Rhinelande und Westfalia, Centrul Național al Dansului București, HAU Hebbel am Ufer și Tanzquartier Wien, 2017

Mai multe detalii despre datele evenimentului aici

„Delicate Instruments of Engagement/Instrumente delicate cu care se poate acţiona” este o acțiune performativă continuă dedicată reprezentării și reprezentativului: o selecție subiectivă de imagini, situații, discursuri politice, meme-uri care circulă online, evenimente importante din cultura pop, artă și politică re-mediate de cinci performeri. Un spațiu expozițional virtual e creat în cadrul spațiului fizic. Cum este fabricată realitatea, cum este scrisă, comentată și schimbată istoria în amintirile noastre și în procesul de întruchipare, cum reuşeşte acest joc cu evenimente semnificative din viața reală transformate în obiecte şi imagini abstracte să dezvăluie relații diferite între ele și straturi ascunse de semnificație? Membrii publicului sunt implicați în peisajul în continuă schimbare al acțiunilor și gesturilor, fiind invitaţi să aleagă noi începuturi. În felul acesta, rescrierea unei arhive iconografice de evenimente politice devine în sine un act social. Televizarea execuției lui Ceaușescu în urma revoluției din România și meme-ul Confused Travolta se contopesc cu discursurile similare susținute de Melania Trump și Michelle Obama, acoperirea tapiseriei cu Guernica la ONU în timpul pledoariei lui Colin Powell pentru intervenția americană în Irak, reclama la whisky japonez a lui Joseph Beuys care l-a ajutat să finanțeze proiectul „7000 Oaks“ din cadrul documenta și ultimul discurs al lui Salvador Allende, din 11 septembrie 1973, înainte de moartea sa în timpul loviturii de stat orchestrate de SUA împotriva primului guvern socialist ales democratic din Chile.

Bio
Începând cu proiecte precum pavilionul României de la Bienala de la Veneția din 2013, realizat împreună cu Manuel Pelmuș, și lucrări prezentate în contexte ca ediția a noua a Bienalei de la Berlin, Tate Modern din Londra și Skulptur Projekte Münster, coregrafa română Alexandra Pirici a devenit o protagonistă centrală în cadrul generației sale de tineri artiști care folosesc mediul performanceului.
Ce putere au gesturile politice în interiorul și în afara spațiului artistic? Acolo unde performance-ul declară de obicei corpurile ca fiind opere de artă, în lucrările Alexandrei Pirici operele de artă devin corpuri și imaginile devin realitate.

Sari la conținut