fbpx

Știri

25.5.2018

back

CNDB prezintă „Ciocanul fără stăpân” la Bruxelles în anul Centenarului Marii Uniri

CNDB prezintă „Ciocanul fără stăpân” la Bruxelles în anul Centenarului Marii Uniri

CNDB prezintă „Ciocanul fără stăpân” la Bruxelles în anul Centenarului Marii Uniri

CNDB participă la evenimentul Too Soon Too Late. Performative dialogue, care va avea loc pe 26 și 27 mai 2018 la Bruxelles, cu o reconstrucţie scenică a spectacolului semnat de coregraful avangardist Stere Popescu.

București, 21 mai 2018 – Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Institutul Cultural Român (ICR) din Bruxelles vor reprezenta România la evenimentul Too Soon Too Late. Performative dialogue, parte a proiectului de cooperare europeană Remembering 1918 / European Dreams of Becoming Modern, inițiat și organizat de Arts and Theatre Institute (Cehia) și Czech Centre Brussels.

În cadrul evenimentului găzduit de BOZAR (Palais des Beaux-Arts) din Bruxelles, artiștii Florin Flueraș și Brynjar Bandlien vor prezenta reconstrucția scenică a spectacolului „Ciocanul fără stăpân”, realizat în 1965 de Stere Popescu. La Too Soon Too Late. Performative dialogue mai participă artiști din Austria, Belgia, Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Reprezentațiile – piese de dans, artă performativă și instalații video – cu o durată de 90 de minute, vor avea loc simultan în spațiile BOZAR (www.bozar.be). Acestea vor avea loc după cum urmează:

Sâmbătă 26 mai, de la ora 17:00

Duminică 27 mai 2018, de la ora 16.00 și de la ora 19.30

O conferință de presă va avea loc la Bozar în data de 25 mai, ora 20.00

Anul 1918 marchează nu numai nașterea noilor state naționale, ci este un puternic simbol al dorinței lumii Europene de a construi un viitor mai bun și de a îmbrățișa modernitatea. În anii ce au urmat declarației de independență, în întreaga regiune au avut loc profunde schimbări sociale și politice: se creează democrațiile, se testează limitele politicilor de masă, se inventează statul social și, nu în ultimul rând, experimentarea fără precedent în artă, științe și tehnologii, care continuă să inspire și astăzi lumea întreagă.

Ce am păstrat din acea perioadă? Care este astăzi înțelesul anvagardelor? Și care este rolul memoriei istoriei în artă în ziua de azi? Too Soon Too Late răspunde acestor întrebări prin expoziția performativă care reflectă schimbările formative ce au avut loc în acești 100 de ani în „Noua Europă” și în egală măsură moștenirea avangardei, trei generații mai târziu. ” (Arts and Theatre Institute & Czech Centre Brussels)

„Ciocanul fără stăpân”, o lucrare originală semnată de coregraful avangardist Stere Popescu, pe muzica lui Pierre Boulez, a avut premiera la Festivalul Internațional de Dans de la Paris în 1965. În 2009, Florin Flueraș și Brynjar Bandlien au realizat reconstrucţia scenică a spectacolului în cadrul programului „What to affirm, what to perform/cartografierea istoriei invizibile”, reluând-o apoi în 2015, în cadrul proiectului CNDB „Time Dance Connection. Bucharest in action”.

„What to affirm, what to perform/cartografierea istoriei invizibile” este un amplu program inițiat în 2008 de Tanzquartier Wien și Centrul Național al Dansului București, Centre for Drama Art Zagreb și Revista Maska – Ljubljana, în cooperare cu Allianz Kulturstiftung, care s-a desfășurat pe parcursul a doi ani.

Programul s-a născut din nevoia de a recupera și înțelege trecutul coregrafic și performativ din spații geografice precum România, Austria, Croația sau Slovenia, trecând prin travaliul intens și foarte dificil de recuperare a istoriei „invizibile”, ascunsă în arhive și biblioteci publice și (mai ales) private, dar și în istorisirile depozitate în memoria subiectivă a puținilor martori rămași în viață.

Parteneri media CNDB: AGERPRES, B-Critic, Bucharest City App, Dilema Veche, Feeder.ro, Graphic Front, Radio România Cultural, RFI România, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista Atelierul, Revista CARIERE,  Revista Zeppelin, Liternet, Orașulm.eu, Onlinegallery, Șapte Seri, Scena.ro, SUB25, TANĂNANA, Umblat.ro, Veioza Arte, Zelist.

Sari la conținut