fbpx

Știri

25.2.2019

back

CNDB la Sala OMNIA: O instituție de interes internațional

CNDB la Sala OMNIA: O instituție de interes internațional

București, 25 Februarie 2019
Comunicat de presă

Centrul Național al Dansului București (CNDB) a primit joi, 21 februarie, vizita unei delegații internaționale de directori și programatori culturali din Bruxelles.

Întâlnirea a avut o dublă miză: poziționarea strategică pe care o capătă România, ca singură țară din Europa Centrală și de Est care a reușit înființarea unei instituții publice de dans contemporan și perspectiva relocării CNDB în Sala OMNIA – în curând cea mai performantă sală de spectacole din Capitală.

O delegație internațională de la Bruxelles, formată din 20 de directori și programatori de spectacole și festivaluri din Europa, a ajuns în București pentru a concepe o strategie pentru CNDB ca punct cultural strategic al Europei. Întâlnirea este prilejuită de faptul că Ministerul Culturii și Identității Naționale este pe cale să rezolve o veche problemă a întregii comunități de dansatori și coregrafi care, în ciuda succeselor internaționale, duc lipsă de condițiile necesare pentru a profesa. În cadrul acestei întâlniri, echipa CNDB a prezentat în detaliu planurile viitoarei clădiri. Vava Ștefănescu, Directorul CNDB, a expus schițele din faza de proiectare, funcțiile și capacitățile pe care le va avea viitoarea clădire, atât de așteptată de profesioniștii dansului și de societatea civilă, care au fost parte activă în procesul înființării acestei instituții.

Asa cum se arată în documentele de proiect de buget pentru anul 2019, o prioritate a MCIN este „finalizarea lucrărilor de proiectare a Sălii Omnia, apoi demararea lucrărilor de modernizare”. Astfel, CNDB iese din paradigma precară în care a funcționat de la lansarea sa din 2004 și trece, după o așteptare de 15 ani la un standard mai mult decât așteptat atât de către artiștii și publicul din România, dar în aceeași măsură așteptat și de instituțiile internaționale de profil cu care colaborează.

Proiectul este finanțat printr-un împrumut acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Împrumutul reprezintă 50% din totalul sumei de finantare, restul de 50% fiind acoperit de Guvernul României. Acordul de împrumut se referă la finantarea finalizării construcției, renovarea sau reabilitarea unui număr de 5 clădiri culturale de interes public din România, în care funcționează instituții de cultură de maximă importanță. Rata de implementare a proiectului este de 92%.

Programată să fie inaugurată în 2021, viitoarea clădire a CNDB va fi revoluționară pentru lumea culturală românească. Proiectată cu o atenție deosebită pentru a acomoda nevoile celor cu dizabilități, precum și cu cinci intrări de acces, viitoarea casă a dansului românesc va fi și primul spațiu cultural care utilizează energie regenerabilă, cu ajutorul panourilor solare. Totodată, noua sală a CNDB, va pune la dispoziție laboratoare de cercetare și producție, două săli de spectacole cu o capacitate de 350 de locuri, o mediatecă și un spațiu de cafenea cu lumină naturală, la ultimul etaj.

Tot anul acesta, va avea loc în România o întâlnire care va reuni reprezentanții tuturor Caselor de Dans din Europa, în contextul poziționării strategice a CNDB și a dezvoltării dansului contemporan românesc, la nivel internațional.

Sari la conținut