fbpx

Știri

12.12.2022

back

Centrul Național al Dansului București a acordat patru cărămizi-trofeu în cadrul Premiilor CNDB 2022

Centrul Național al Dansului București a acordat patru cărămizi-trofeu în cadrul Premiilor CNDB 2022

Comunicat de presă
12 decembrie, București

Centrul Național al Dansului București a acordat patru cărămizi-trofeu în cadrul Premiilor CNDB 2022

În acest an, Premiile CNDB au fost acordate, ca de obicei non-ierarhic, pentru contribuții remarcabile la dezvoltarea culturii coregrafice din România, către patru profesioniști ai domeniului, în cadrul galei de decernare care a avut loc aseară, 11 decembrie, la Sala Atelier a Teatrului Național București și care a fost prezentată de poetul și jurnalistul Răzvan Cosmin Țupa, alături Vava Ștefănescu, manager al instituției.

În deschiderea galei, domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, a declarat că în anul care urmează dansul, prin proiectele CNDB, își va regăsi locul printre celelalte domenii strategice ale culturii, iar acest lucru se va concretiza printr-un sprijin pe măsură.

Primul dintre Premiile CNDB a fost înmânat chiar de către ministrul Culturii, artistei independente Maria Beatrice Tudor, pentru contribuția acesteia la construcția dansului contemporan și a culturii coregrafice, prin activitatea pe care o desfășoară la Timișoara, în cadrul Unfold Motion. Asociația Unfold Motion, o structură al cărei motor este Lavinia Urcan, este implicată activ pe scena culturală timișoreană, contribuind prin proiectele inițiate la consolidarea rețelei cultural-artistice a orașului și căutând să ofere experiențe culturale cât mai vaste publicului aflat într-o continuă formare. Dansul contemporan se află în centrul atenției acestei structuri, unde Maria Beatrice Tudor este artistă asociată și generatoarea unei energii care contaminează și aduce laolaltă oameni și idei.

Al doilea premiu a reamintit că pentru artiștii români care sunt implicați în dezvoltarea dansului contemporan niciodată nu a fost suficient să se preocupe exclusiv de ceea ce au de făcut pe scenă. Pentru a ajunge la asta a trebuit mereu ca ei înșiși să creeze condițiile, să genereze contextele, să structureze și să întrețină spații, să găsească și gestioneze resurse puține. De cele mai multe ori dansatorii și coregrafii își asumă multiple roluri pentru a ajunge să danseze sau să prezinte un spectacol. Ei sunt și manageri, fac și administrație, fac curățenia propriilor spații, îi întâlnim și la întâmpinarea publicului, dar și sus pe schelă amplasând reflectoare, scriu aplicații, trimit comunicate de presă… Premiul CNDB, înmânat de această dată de Consilierul Cultural al Ambasadei Franței în România, domnul Julien Chiappone-Lucchesi, a ajuns la unul dintre cei care contribuie consistent la viața unui organism viu cum este Centrul Independent Coregrafic LINOTIP, fondatorul și managerul Arcadie Rusu. 

Dacă fără aliați, prieteni și parteneri totul devine mult mai dificil, iar uneori potențialii parteneri trebuie seduși, cuceriți, convinși, nu este și cazul următorului premiant, care de la începutul mandatului său ca manager a arătat viziunea și deschiderea cu care a înțeles să între în dialog cu dansul contemporan, dar și cu alte arte, conținuturi și formate artistice.

Premiul CNDB, tradiționala cărămidă-trofeu, înmânată de această dată de Simona Deaconescu, artista asociată a CNDB în 2022, i-a fost acordată domnului Alexandru Boureanu, manager al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, pentru contribuția sa la susținerea dansului contemporan și implicit pentru crearea unui spațiu favorabil dialogului extins între arte.

Anual, pe lângă premiile pe care le acordă, CNDB dorește să scoată în evidență, în mod specific, și rezultatele extraordinare ale muncii unuia dintre membrii echipei sale. Premiul, înmânat de către Mihaela Michailov a mers către Ana Papadima, pentru seriozitatea, dedicația și atenția cu care construiește, acompaniază și se îngrijește de departamentul de Educație și Formare pe care îl conduce. Școala Performativă pentru copii, Academia de Dans și Performance, cursurile și atelierele foarte diverse sunt îndreptate spre copii, spre neprofesioniști de toate vârstele, dar mai ales sunt adresate celor care au nevoie în permanență de informație consistentă și actuală, de training și extinderea cunoașterii. 

Gala de decernare a Premiilor CNDB a continuat apoi cu vizionarea spectacolului RAMANENJANA, o coproducție Germania-România-Madagascar semnată de Simona Deaconescu în colaborare cu Gaby Sarranoufi (MG), despre un dans care a făcut istorie, la propriu.

Vă invităm să urmăriți mai jos și un film de retrospectivă a activității Centrului Național al Dansului București din 2022.

Sari la conținut