Cele mai noi documentare despre muzică se văd la DokStation: între 18-22 septembrie, la București
Ajuns la a opta ediție, DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival din țară dedicat documentarelor muzicale, are loc în perioada 18-22 septembrie, în mai multe spații din București: Control Club, Apollo111, Expirat și Grădina cu Filme.
Selecția de anul acesta aduce în fața publicului 29 de filme documentare, majoritatea în premieră națională, cu și despre legende ale muzicii: The Rolling Stones, Simple Minds, José Feliciano, Neil Young, Freddie Mercury, Bruce Springsteen, ABBA, Cyndi Lauper, Mogwai, Pete Doherty, The Black Keys, Blur și mulți alții, dar și concerte cu Fulu Miziki (afro-futuristic punk, Congo) și Liraz (electro pop, Iran).
Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil la: www.dokstation.ro
Biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.
Miercuri, 18 septembrie – prima zi de festival aduce șase proiecții de documentare muzicale, în premieră națională: Simple Minds: Everything Is Possible (2023), despre una dintre cele mai apreciate formații scoțiene, și This Is a Film About The Black Keys (2024) – proiecție urmată de Q&A cu regizorul Jeff Dupre – la Control Club. Cyndi Lauper: Let The Canary Sing (2023) și Teaches of Peaches (2024) vorbesc despre muzică și activism dintr-o perspectivă feministă, la Apollo111 Teatrul. Seara se încheie cu două documentare despre două legende ale muzicii rock, Neil Young și Zucchero, la Grădina cu Filme.
Joi, 19 septembrie – DokStation continuă, la Control Club, cu proiecția documentarului Éthiopiques Suite Magnétique (2023) despre cea mai mare colecție de muzică etiopiană, urmat de concertul trupei congoleze Fulu Miziki, cunoscută pentru sound-ul afro-futuristic punk și show-urile live energice în care se folosesc instrumente improvizate din obiecte reciclate, în căutare de sunete noi. La Apollo111, vedem latura mai puțin cunoscută a succesului ABBA, în cel mai recent documentar despre celebra formație suedeză, urmat de lungmetrajul Michel Gondry, Do It Yourself (2023), despre magicianul videoclipului muzical. La Grădina cu Filme, legendele muzicii rock Bruce Springsteen și The Rolling Stones își spun povestea prin intermediul a două documentare în premieră națională, în timp ce la Expirat – Halele Carol sunt așteptați fanii trupei Blur. Seara se încheie cu proiecția documentarului Free Party: A Folk History (2023) despre cele mai mari rave-uri ilegale din istoria Marii Britanii – de la ora 20:30, la Expirat.
Vineri, 20 septembrie – a treia zi de festival aduce proiecții de documentare despre îndrăgitele formații Efterklang și Mogwai – la Control Club – și controversații Die Antwoord – la Expirat. La Grădina cu Filme, documentarul 35,000 Watts – The Story of College Radiourmărește aventura vizionarilor și rebelilor din campusurile americane, care au schimbat cursul istoriei muzicale și au lăsat o amprentă culturală puternică. Seara se încheie cu un documentar de neratat despre legendarul muzician de origine portoricană José Feliciano. Proiecția va fi urmată de Q&A cu regizoarea Helen Murphy.
Sâmbătă, 21 septembrie – DokStation continuă cu documentare despre rockerul britanic Pete Doherty (The Libertines) și muzicianul suedez José González la Expirat, în timp ce la Grădina cu Filme sunt așteptați fanii starurilor Céline Dion și Freddie Mercury. La Apollo111, o seară dedicată muzicii și culturii pop din anii ’90, cu documentare despre artiști reprezentativi ai perioadei: Vanilla Ice (proiecție + Q&A) și Milli Vanilli. Seara se încheie la concertul Liraz – regina electro-pop-ului persan, în premieră la București – de la ora 21, la Control Club.
Duminică, 22 septembrie – ultima zi la DokStation Music Documentary Film Festival aduce documentare despre muzicieni și momente emblematice din cultura alternativă – S/He Is Still Her/e: The Official Genesis P-Orridge Documentary (2024) și Electronic Body Movie (2024) – la Control Club, o seară dedicată muzicii jazz – The Best of the Best: Jazz from Detroit (2024) și They All Came Out to Montreux (2024) – la Apollo111, precum și un eveniment in memoriam Nicu Covaci, la Grădina cu Filme: proiecția documentarului Phoenix. Har/Jar (2022) urmată de Q&A cu regizorul Cornel Mihalache și invitații săi: Mircea Baniciu și Mircea Florian.
DokStation Music Documentary Film Festival este conceput să atragă un public divers, pasionat de două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica – , prin proiecții de filme documentare muzicale, concerte live și evenimente conexe, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale.
A opta ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată de Wearebasca și Asociația DokStation și prezentată de Orange.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și Centrul Național al Cinematografiei.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Primăria Capitalei prin creart – Grădina cu filme, Control Club, Apollo111, Expirat, Cărturești. Parteneri media: RockFM, Scena9, GLAMOUR magazine, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, IQads, AaRC, MovieNews.ro, Happ.ro, Munteanu, AIVI Media Hub.