fbpx

Știri

19.11.2021

back

Astăzi îi urăm LA MULȚ ANI maestrului Ioan Tugearu!

Astăzi îi urăm LA MULȚ ANI maestrului Ioan Tugearu!

Balerin, coregraf și profesor, Ioan Tugearu (19 noiembrie 1937, Babuc, Bulgaria) și-a făcut studiile de dans cu Floria Capsali și Mitiță Dumitrescu, absolvind ulterior Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, Universitatea de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” şi UNATC.

A făcut parte și din prima promoție care a absolvit cursuri universitare de dans pentru coregrafi – inițiate de Ministerul Culturii în 1975.

Ioan Tugearu a fost prim balerin al Operei Naționale din București (din 1965), iar din 1977 începe să semneze spectacole de dans, în același timp activând și profesor ca la Liceul de Coregrafie din București.

Ioan Tugearu a dansat, în țară și în străinătate, în numeroase roluri, inclusiv rolurile principale masculine în coregrafii de Oleg Danovsky, Tilde Urseanu, Vasile Marcu și Floria Capsali.

A interpretat și roluri de dans contemporan în „Tunelul” după Ernesto Sabato, în coregrafia Mihaelei Santo (1994) și în „Portretul lui Dorian Gray”, în coregrafia lui Răzvan Mazilu (2004).

Pentru mai multe informații despre cariera sa, click aici.

Sari la conținut