fbpx

Știri

15.8.2018

back

Apel deschis pentru o lucrare de dans inspirată de Pola Nireńska

Institutul Adam Mickiewicz, în parteneriat cu Institutul de Muzică și Dans din Varșovia, Centrul Cultural Lublin și Old Brewery New Dance/Art Stations Foundation, lansează o competiție deschisă pentru crearea și producția unei lucrări inspirate de Pola Nireńska (1910-1992), artistă poloneză de dans modern considerată una dintre cele mai importante coregrafe din America postbelică.

Apelul deschis face parte din programul Choreographic Territories – New Paths for the Avant-Garde/Teritorii Coregrafice – Noi direcții pentru avangardă (2019).
Acest program prezintă lucrări de dans contemporan realizate de unii dintre cei mai importanți artiști, profesori și teoreticieni polonezi. El are loc între 2018 și 2021 și include performanceuri, workshopuri, întâlniri și dezbateri organizate în cele mai active centre de dans contemporan din Europa Centrală și de Est: Belarus, Uraina, Georgia, Armenia, Slovacia, Cehia, Ungaria, România, Slovenia, Serbia și Bulgaria.

Programul este o continuare a 2016 Choreographic Territories, a cărui misiune a fost extinsă în acest an pentru a include propuneri legate de cele mai proeminente figuri feminine de origine poloneză din avangarda dansului de secol 20. O publicație specială (realizată în 2017) și noile proiecte coregrafice internaționale precum cel de mai sus se concentrează pe carierele și biografiile unor artiste ca Pola Nireńska, Bronisława Niżyńska, Marie Rambert și Yanka Rudzka.

În urma acestei competiții, o lucrare de dans inspirată de biografia și activitatea artistică a Polei Nireńska va fi creată în 2019. Repetițiile și premiera vor avea loc între 1 martie și 30 iunie 2019, iar în perioada iulie – noiembrie 2019, lucrarea va fi prezentată în Cehia, Slovenia, România, Bulgaria și Ungaria. Reprezentațiile vor fi însoțite de workshopuri susținute de creatori și performeri.

Pot aplica orice instituții culturale, fundații și asociații din Polonia, cu un partener de același profil din afara țării, cu care vor coopera în cadrul producției. Data limită pentru aplicații este 30 septembrie 2018, iar rezultatele se vor anunța pe 22 octombrie 2018.

Pentru mai multe detalii despre reguli, formular și contract, accesați linkul http://eepap.culture.pl/article/open-call-choreographic-territories-competition-creating-dance-performance-inspired-pola.

Sari la conținut