
Spectacolul de dans contemporan ALIENATION or the desire for intimacy (ALIENARE sau dorința de intimitate) este parte a unui proiect internațional între artiști din 3 țări (România, Suedia și Irlanda de Nord) și este un proiect care se încăpățânează să meargă mai departe prin reinventare și adaptare, în pofida restricțiilor și incertitudinilor cauzate de COVID-19.
ALIENATION or the desire for intimacy gravitează în jurul a trei cuvinte cheie: alienare, dorință și intimitate. Conceptul este creat de coregraful de origine olandeză, stabilit în Stockhold, Benno Voorham și va fi interpretat de Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu și Simona Baciu, pe muzica propusă de Andrei Petrache.
Cum putem să ne apropiem de ceilalți când noi suntem obișnuiți să-i ținem la distanță? În ce fel se leagă rușinea de dorință, de intimitate, de trup și de suflet? Pot depăși starea de alienare pe care o simt în relația mea cu mine însumi și cu celălalt? Cum trăim intimitatea într-o lume virtuală?
“Cu un an în urmă, din toate aceste întrebări s-a dezvoltat ideea proiectului. Nu ne-am putut imagina atunci că evenimentele din ultimele luni vor face aceste întrebări atât de actuale și universale.
Spectacolul de dans contemporan pe care îl creăm va fi o călătorie în mișcare, poetică, vizuală, în subteranele dorințelor noastre, o călătorie intimă spre ceea ce ne motivează să fim cu noi înșine sau cu ceilalți.”
– echipa artistică despre concept și creație
Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, pe 7 noiembrie, online, din cauza restricțiilor. Va fi transmisă prin live-streaming de pe scena Unteatru din București și va fi preluată de partenerii proiectului din Suedia, Irlanda, Italia, Ghana, Ucraina, Serbia, dar și pe pagina de facebook a CNDB.
Alte două performance-uri, adaptate pentru spații dedicate artelor vizuale, vor avea loc tot la București, prima pe 5 noiembrie la MARe – Muzeul de Artă Recentă și a doua pe 10 noiembrie la Rezidența BRD Scena9.
O colaborare PETEC x LAVA-Dansproduktion
Asociația PETEC este activă în domeniul artei contemporane din 2013 și dezvoltă proiecte culturale și programe bazate pe interdisciplinaritate și dialog. Mai mult informații desper ei pe petec.ro și pe pagina de facebook.
Fondată în 1997, LAVA-Dansproduktion este implicată în numeroase proiecte de training și performance în Suedia și în mai multe țări est-europene.
—
Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național și Konstnärsnämnden – the Swedish Arts Grants Committee. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Parteneri locali: Unteatru, Muzeul de Artă Recentă, Rezidența BRD Scena 9, Centrul Național al Dansului București (CNDB)
Parteneri internaționali: Echo Echo Dance Theater Company (Derry, Irlanda de Nord), CorPoetica (Milano, Italia), pIAR (Kumasi, Ghana), Ruban Produktion (Kiev, Ucraina), Nina Radovanovic (Belgrad, Serbia)
Partener media: Radio România Cultural