fbpx

WARTAKAWARSA: Rites of the Souls

  • Performance
  • Intrare liberă

90 min.

01.06.2024

sâmbătă

20:00

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Pe 01 iunie, Rokolectiv prezintă la Centrul Național al Dansului performance-ul live “WARTAKAWARSA: Rites of the Souls” al indonezienilor Bintang Manira Manik & Gilang A. M. Manik, precum și lucrarea video a artistei Natasa Tontey, “Of Other Tomorrows Never Known.

“WARTAKAWARSA: Rites of the Souls” este un performance experimental al fraților indonezieni Bintang Manira Manik & Gilang Anom Manira Manik, o lucrare contemporană bazată pe cercetarea manifestărilor artistice ritualice și ceremoniale.

Spectacolul are ca punct de plecare sugihan-ul, un ritual ceremonial tradițional javanez care implică un proces de curățare a mediului înconjurător. Proiectul este o reflecție asupra unor moșteniri ale epocii coloniale olandeze mai puțin vizibile și are ca scop purificarea unor locuri încărcate de amintiri întunecate din trecutul Indoneziei. Inspirați de misticism și de ritualurile tradiționale, cei doi frați au dezvoltat cele două personaje Datrawuga Jagad Gala și Jiwatra Nur Gama, care provin din Lumea Orcy, două creaturi cosmice care au misiunea de a curăța și de a infuza energie nouă în locuri cu istorie întunecată. Prin mantre, mișcări, sunete și elemente vizuale, cei doi artiști creează o categorie performativă aparte.

Seara începe cu o proiecție a lucrării video “Of Other Tomorrows Never Known”, produsă de artista indoneziană Natasa Tontey. “Of Other Tomorrows Never Known” speculează în jurul credințelor mistice Minahasa și combină dialoguri ancestrale cu preocuparea de a armoniza componentele iraționale ale religiei cu materia și tehnologia. Cercetându-și propriul trecut și istoria personală, Tontey a luat parte la diverse ritualuri ale comunităților Minahasa din provincia Sulawesi de Nord din Indonezia. Aceste ritualuri i-au oferit artistei o nouă perspectivă a modului în care se raportează la tehnologie, în contextul în care chiar și comunitățile indigene discută acum despre inteligența artificială în cadrul adunărilor lor culturale.

Biografii

Bintang Manira Manik este multi-instrumentist și producător de muzică electronică. Interesat să răspundă mișcării prin sunet, Bintang apelează la cântece tribale, percuție ambientală și peisaje sonore. Și-a început practica cântând la djembe, mai târziu a explorat diverse tipuri de instrumente de percuție tradiționale indoneziene și a studiat Tabla la Shriram Bharatiya Kala Kendra, în New Delhi, India. Pe lângă percuție, Bintang explorează și diverse stiluri de voce, cum ar fi stilul vocal indian antic, Dhrupad, sau tehnica de cântat din gât Tuvan, Khargyraa și Khomei. Bintang face parte din mai multe trupe active în India și în Indonezia. Recent, el a absolvit World Music Department la Universitatea de Artă Codarts din Rotterdam și a inițiat diverse proiecte artistice în Olanda.

Gilang Anom M. M. este artist vizual și performance artist stabilit în Bandung, Indonezia. După studiile primare, Gilang și-a continuat școala la domiciliu, cu focus pe arte, participând la ateliere, rezidențe, programe de schimb cultural și de ucenicie cu diverși meșteșugari. Lumea artistică a lui Gilang este extrem de bogată, un univers minuțios în care artistul combină desen, modă, mantre și scenarii proprii din care nu lipsește umorul.

Sari la conținut