fbpx

Vulnus-the quality of being easily hurt & The Story of Lost Stories

  • Dans & performance
  • Seară double-bill
  • +15

120 min.

13.12.2023

miercuri

19:30

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Vulnus – the quality of being easily hurt

Filip și Beatrice explorează dinamica sinuoasă a unei relații aflată mereu într- un rollercoaster: prietenia lor. Coregrafi, performeri, colegi, iubitori ai realității și dansului aici și acum și practicanți ai umorului ( aproape ) fără perdea, cei 2 navighează cu vulnerabilitate unul către celălalt, printre stereotipuri și prejudecăți ale lor, ale voastre, ale noastre, oamenilor. Cei doi aduc în prim plan mascarea și deopotrivă, curajul de asumare a vulnerabilității într- o societate tot mai intolerantă la nesiguranța, discomfort și opinii.

Concept, interpretare, coregrafie si text: Beatrice Tudor & Filip Stoica 
Sound design și proiecție: Filip Stoica
Light Design: Andrei chifu & Otniel Floruț
Durata: 1 oră


The Story of Lost Stories

Spectacolul reprezintă dezvoltarea bursei „Energie!”, obținută la finalul anului 2022 de către coregrafa Lavinia Urcan. Conceptul central al spectacolului se referă la moștenirea transgenerațională a individului contemporan, din prisma influenței pe care o au istoriile personale ale acestuia asupra relației lui cu lumea și persoanele din jur. „Spunem povești din trecut ca să înțelegem ceva din prezentul nostru comun”. Sub coordonarea coregrafei, cei 6 dansatori vor contura diferite povești experiențiale, utilizând cuvântul și limbajele de mișcare și expresie proprii.

Concept și coregrafie: Lavinia Urcan
Distribuție: Carolina Tapoc, Diana Abdo, Teodor Cauș, Sara Ghilezan, Vika Medvedeva, Sebastian Teodorovici
Muzică și sound design: George Allen, Octavian Horvath 
Light design: Andrei Chifu
Costume: Lavinia Urcan
Durata: 1 oră

Program
Reprezentațiile celor două spectacole de dans contemporan, în format double bill:
19:30-20:30 – The Story of Lost Stories
20:40-21:40 – Vulnus – the quality of being easily hurt

Biografii

Beatrice Tudor a absolvit UNATC București (secția Coregrafie-Licență și Master). Activează preponderent în sectorul cultural independent din România și face parte din două Asociații culturale: Unfold Motion (Timișoara) și Delazero (București). Este performer, coregraf, manager cultural și predă cursuri de dans contemporan pentru mai multe categorii de vârstă. În ultimii 4 ani, activitatea artistică a acesteia s-a concentrat pe performance-uri real time composition, spectacole stradale  și intervenții culturale în spațiul public în comunități mici și mijlocii. Ca direcție artistică, crede că fiecare om este un performer care își joacă zilnic rolul în spectacolul propriei vieți, precum și în spectacolele celorlalți. Atunci când privește în jur descoperă constant mici momente performative care au loc. Încearcă să-și privească revolta interioară cu fascinație, amuzament și înduioșare și să o aducă sub diferite forme în spațiul performativ convențional sau non-convențional. În anul 2022 a primit din partea Centrului Național al Dansului București Premiul pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan iar în 2023 unul dintre  proiectele  inițiate de către aceasta- ”Dans Nomad” a fost nominalizat la Gala Premiilor Radio România Cultural (la categoria Artele spectacolului).

Filip Stoica este interpret și coregraf, cu o baza kinetică în dans contemporan, contact improvisation și breakdance, modalități de mișcare pe care le aprofundează din 2010. Colaborarea lui cu Academia de Dans Galway (Irlanda), Circul Metropolitan București (România), Linotip – Centru Independent Coregrafic, lucrul cu coregrafi precum Jan Burkhardt, Madalina Dan, Allison Brown, Valentina De Piante, Amalia Strinopoulou, Gigi Căciuleanu, și studiile coregrafice din cadrul UNATC București l-au făcut să ajungă la concluzia că învăță și își dezvoltă cel mai bine inteligența corporală la intersecția culturala și interactivă a modurilor diferite de raportare la dans, la mișcare. Nu privește mișcarea sau dansul ca pe materializări ale diferitelor tehnici, ci ca pe manifestări ale datelor senzoriale, emoționale, mentale încorporate în fiecare dintre noi: mersul, respiratul, gestul  consideră că sunt mișcări și dansuri conținute de fiecare corp. Toate aceste experiențe și trăiri au ieșit la iveală în timpul pregătirii spectacolului său ”Scuze,noi!”, găzduit la Cuibul Artiștilor, în București.

Lavinia Urcan este absolventă a Facultății de Relații Internaționale și Studii Culturale Europene, Universitatea București, și are un masterat în Managementul Proiectelor, SNSPA București. În anul 2015 a absolvit Facultatea Arte Performative- Studii de Dans (Coregrafie) cu titlul de ‘Second Class Honors’, Universitatea Middlesex, Londra. Este fondatorul și președintele Asociației Unfold Motion, coregraf și manager cultural. Colaborează cu teatre independente și de stat, și predă cursuri de dans contemporan pentru diferite categorii de vârstă și niveluri de competențe. Continuă să se dezvolte profesional participând la ateliere și rezidențe internaționale din domeniu. În calitate de coregraf, Lavinia are un repertoriu vast în cadrul Unfold Motion dar și în colaborare cu alte organizații și instituții. Din repertoriu se menționează spectacolele Je suis Giselle și Connecting Pleasures, co-finanțate de AFCN, dar și spectacole precum 2-1=zero, Planet Dance ș.a., care au fost produse prin auto-finanțare. Este managerul Stagiunii de Dans Contemporan Timișoara și coordonator al programului cultural Dans Nomad, co-finanțate de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte. De asemenea, Lavinia este directorul artistic al programului Cadre și Forme, implementat de Asociația Noi Re-Creăm și co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte. Nu în ultimul rând, Lavinia colaborează cu Institutul Francez din Timișoara, prin Asociația Unfold Motion, pentru programul Impuls, și cu numeroase alte organizații și instituții locale și naționale, contribuind activ la dezvoltarea dansului contemporan la nivel local și național. În anul 2020, Lavinia a fost premiată de către Centrul Național al Dansului București pentru contribuția adusă construcției dansului contemporan iar în anul 2022, a obținut Bursa de Creație ENERGIE! din partea Centrului de Proiecte Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Sari la conținut