fbpx

SHAMEBOX

  • Dans & performance

60 min.

25.11.2023

sâmbătă

19:30

CNDB – Sala Stere Popescu (Bd. Mărășești 80)

Info

Iva Sveshtarova și Willy Prager se închid împreună într-un set de cutii pentru a investiga fenomenul rușinii din interior.  Purtați de curiozitate se lasă conduși de dorințe, care în cele din urmă devin lipsite de inhibiție. Cu spirit ludic și accente grotești, Sveshtarova și Prager se mută în mediul virtual, acolo unde „cutiile” internetului oferă tot felul de surprize. Cât de departe merge totul și cât de mult vor suporta artiștii performativitatea rușinii, vor afla doar spectatorii care vin și experimentează Shamebox în persoană.

Spectacolul a primit Premiul Național Icarus, la categoria Dans Contemporan și Performance, în anul 2018.

Idee, realizare și performance: Iva Sveshtarova și Willy Prager
Muzica: Emilian Gatsov – Elbi
Consultanți: Neli Mitewa și Mira Todorova
Mulțumiri Helenei Botto

Reprezentația din cadrul festivalului este posibilă cu sprijinul financiar al Fondului Cultural Național, „Programul de redresare și dezvoltare a organizațiilor culturale private”, Bulgaria.

Biografii

Iva Sveshtarova este o artistă și interpretă versatilă din Sofia, cu un bogat background educațional în domeniul artelor. Ea a absolvit Teatrul-Studio experimental „4XC” și „Synthetic Stage Arts” la Universitatea din Plovdiv, urmat de un program de masterat în „Coregrafie și performanță” la Institutul de Studii Teatrale Aplicate din Gießen, Germania. Cariera lui Sveshtarova a început ca performer la Acto – Instituto de Arte Dramática, Portugalia, între 2002 și 2006. Parcursul ei artistic include colaborări cu regizori și coregrafi proeminenți, precum Nikolay Georgiev, Filipe Pereira și deufert&plischke. Este autoarea unor spectacole precum „Perfectly Pink”, „Mirror Phase” și „Kafka’s Metamorphosis”, printre altele. Sveshtarova a menținut un parteneriat de lungă durată cu artistul Willy Prager, care a avut ca rezultat proiecte inovatoare de dans și performance, inclusiv „Before the End…(of the World)” și „A Better Life”. În plus, Sveshtarova a cofondat Nomad Dance Academy – Balkan Network for Contemporary Dance și a jucat un rol esențial în înființarea Festivalului Antistatic pentru Dans Contemporan și Performance din Sofia. Eforturile sale artistice continuă să modeleze peisajul dansului contemporan și al performance-ului, atât la nivel local, cât și internațional.

Willy Prager este un artist de performance și manager de artă din Bulgaria, cunoscut pentru contribuțiile sale importante în lumea dansului contemporan și a performance-ului. Călătoria sa artistică a început odată cu absolvirea studiilor la Teatrul-Studio „4XC” din Sofia, în 1996, urmată de studii în „Arte scenice sintetice” la Universitatea din Plovdiv, în 1999. În 2013, a obținut o diplomă de masterat la Universitatea de Arte din Berlin prin programul MA SODA. De-a lungul carierei sale, Prager a obținut recunoaștere pentru lucrările sale sub îndrumarea unor regizori și coregrafi renumiți, precum David Zambrano și Xavier Le Roy. În calitate de regizor și coregraf, a creat lucrări notabile precum „Prager Strasse” și „The Victory Day”, primind aprecieri și premii prestigioase, inclusiv premiul publicului Jardin d’Europe la ImPulstanz din Viena. Colaborând îndeaproape cu colega sa Iva Sveshtarova, Prager a fost coautorul unor piese convingătoare precum „Our Last Pas de Deux”. Impactul său artistic se extinde dincolo de scenă, întrucât și-a prezentat lucrările la festivaluri din întreaga lume și și-a împărtășit cunoștințele prin roluri didactice. Mai mult, este cofondator al unor rețele și inițiative semnificative în domeniul dansului din Bulgaria, printre care Nomad Dance Academy, Brain Store Project Foundation și Antistatic International Festival. Prager joacă, de asemenea, un rol vital în „Dance Magazine”, o publicație anuală dedicată baletului, dansului contemporan, performance-ului și culturii dansului.

Sari la conținut