fbpx

Premiile CNDB 2022 x RAMANENJANA

  • Docu-ficțiune performativă
  • În cadrul Premiilor CNDB 2022

60 min.

11.12.2022

duminică

19:00

Sala Atelier, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”

Info

Gala Premiilor CNDB este un eveniment anual, de recunoaștere a celor care au contribuit  și au confirmat valoarea pe care dansul și cultura coregrafică contemporană o au în societate. Dincolo de orice ierarhii, Premiile CNDB celebrează dansul și rolul artei pentru oameni și comunitate.

În 2022, Premiile CNDB oferă publicului ocazia de a vedea și spectacolul RAMANENJANA,  o docu-ficțiune performativă despre un dans care a făcut istorie, la propriu. Spectacolul este o coproducție România – Germania – Madagascar, creată de Simona Deaconescu (RO) în colaborare cu Gaby Saranouffi (MG/SA).

RAMANENJANA

1863. Antananarivo. Mii de oameni intră în oraș dansând într-un mod halucinant pe muzica magnetică a tobelor. Pot dansa cu zilele fără să obosească, într-o stare mentală greu de definit, făcând acrobații imposibile și tensionându-și corpul în mișcări improvizate. Se zvonește că au ochii roșii și că prin mișcările lor rigide vor să transmită mesajul unei mame către fiul său.

În agitația generală se spune despre ei că sunt bolnavi, posedați, influențați, nebuni, patologic de empatici, nenaturali. Sunt numiți Ramanenjana și rămân în istorie ca un grup de oameni care au făcut parte dintr-o coreomanie, un misterios dans în masă, adesea denumit și «epidemie de dans». Nu se știe exact cum se transmite boala care-i face să danseze. Se vehiculează că devine contagioasă din cauza superstițiilor, sunetului muzicii, simpatiei exagerate, sau chiar țânțarilor. Două luni mai târziu, «epidemia» se oprește brusc, o dată cu schimbarea regimului politic și diminuarea influenței europene pe insulă.

1896. Franța anexează Madagascarul. Ramanenjana inundă din nou orașul.

Spectacolul alătură și comentează critic mai multe versiuni ale aceluiași eveniment istoric, chestionând rolul dansului în societate. RAMANENJANA îmbină elemente performative și multimedia, realitate și ficțiune, documente de arhivă și mărturii contemporane. Creat într-o colaborare strânsă cu etnomuzicologul și muzicianul Olombelo Ricky, spectacolul explorează cu umor ritmul în text, gest, mișcare și sunet.

O docu-ficțiune performativă de: Simona Deaconescu
În colaborare cu: Gaby Saranouffi
Performată de: Haja Saranouffi, Simona Dabija, Maria Luiza Dimulescu
Acompaniată de muzica lui: Olombelo Ricky
În costume de: Cristina Milea
Sub îndrumarea lui: Mathilde Monnier

Biografii

Simona Deaconescu lucrează interdisciplinar, la granița dintre spectacol, instalație și film, examinând constructe sociale, între ficțiune și realitate, uneori cu ironie și umor negru. 
A terminat studiile de licență și master la catedra de coregrafie a Universității Naționale de Teatru și Film din București. 
A primit bursa danceWEB la Viena (2014), Premiul Centrului Național al Dansului București (2016), a fost nominalizată ca Artistă Aerowaves în 2018 și 2022 și ca Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer în 2019. 
În ultimii doi ani, a fost artistă rezidentă în proiectele europene Moving Digits și Biofrictioni, iar în 2021 devine Forecast Mentee, sub mentoratul lui coregrafei franceze Mathilde Monnier.
Creațiile sale au fost selectate și prezentate pe scene de dans și teatru, cinematografe, galerii, muzee și situri arhitecturale, ajungând la publicul din Europa, America de Nord și de Sud. 
În 2014, a fondat Tangaj Collective, iar din 2015 este co-fondatoare și directoare artistică a Bucharest International Dance Film Festival.
https://www.tangajdance.com/

Gaby Saranouffi este dansatoare, coregrafă, activistă artistică, fondatoare și Directoare de creație a Festivalului Internațional de Dans I’TROTRA din Madagascar – unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de dans care se desfășoară de 19 ani în centrul peisajului de artă malgașă. Locuiește în prezent în Africa de Sud și a fost recent numită să se alăture comitetului artistic al unuia dintre cele mai renumite festivaluri de artă din Africa de Sud – Festivalul Naţional de Arte (NAF) pentru secțiunea Dans. 
Necruțătoare în lupta ei pentru dans, Gaby Saranouffi continuă declarația artistică politică prin lucrările sale, abordând cele mai perpetuate probleme ale violenței de gen împotriva femeilor.

Produs de
Asociația Tangaj Collective, în co-producție cu Centrul Național al Dansului București și Forecast.

Parteneri
Gala Premiilor CNDB 2022 este un eveniment prezentat în parteneriat cu Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București.

Vinul Galei Premiilor CNDB 2022 este oferit de Caii de la Letea.

Perteneri media
Institutul Francez din România, Radio Guerrilla, ARCUB, STB, Observator Cultural, IQ Ads, The Institute,

Mențiuni speciale

Spectacol prezentat în limba engleză, cu supratitrare în limba română.

Sari la conținut